Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Genesis představí poslední model se spalovacím motorem v roce 2025. Chystá hned osm elektroaut

David Bureš
Diskuze (14)

Prémiová divize koncernu Hyundai zatím představila dva elektromobily. Jejich nabídku však hodlá výrazně rozšířit.

Neuplyne snad týden, kdy by nějaká automobilka nepředstavila svoje plány na rozšíření nabídky elektromobilů. Nejnověji je takovou značkou Genesis, prémiová divize korejského koncernu Hyundai-Kia. Ta nyní v rámci své budoucí strategie oznámila, že od roku 2025 bude představovat jen modely s elektrickým pohonem.

V dalších letech se tak Genesis chce primárně soustředit na elektromobily, zatímco nabídku aut s konvenčním pohonem spalovacím motorem bude postupně omezovat. Do roku 2030 tak má nabízet jen vozy s nulovými emisemi.

Přitom se však nehodlá zaměřit jen na bateriové elektromobily. Genesis totiž oznámil, že rovněž do budoucna počítá s vodíkovým pohonem, tedy elektromobily využívajícími jako zdroj energie ne baterie, ale vodíkové palivové články.

V rámci této „dvojité strategie elektrifikace“ se Genesis plánuje zaměřit na další vývoj lithium-iontových baterií i vodíkových palivových článků tak, aby tato technika poskytovala více výkonu a zároveň byl pohon úspornější.

Součástí strategie je přitom cíl stát se uhlíkově neutrální značkou, a to do roku 2035. Genesis je tak první značkou koncernu, který takový krok chystá a má už pro něj stanovené datum.

Transformace značky přitom začíná už letos. Genesis totiž v podobě crossoveru GV60 představil první model, který bude dostupný už výhradně jako elektromobil. Využívá totiž platformu E-GMP vyvinutou korejským koncernem pro potřeby elektřinou poháněných automobilů. Srpnová premiéra GV60 následovala po dubnovém představení modelu Electrified G80, elektrické verze vozu vyšší střední třídy dostupného také se čtyřválci nebo šestiválcem.

Celkem Genesis počítá s nabídkou osmi elektromobilů, které do budoucna zajistí prodej 400.000 aut ročně.

Oznámení o elektrické budoucnosti značky přitom přichází v době, kdy Genesis teprve vstupuje na evropské trhy. Letos začíná své vozy oficiálně prodávat ve Velké Británii, Německu nebo Švýcarsku, v dalších dvou letech má postupně expandovat i na další trhy, zřejmě i do České republiky.  

David Bureš
Diskuze (14)

Doporučujeme

2. 9. 2021 22:42
Prý "uhlíkově neutrální značka"...
Cha chá, klasická ukàzka prolhané elektrofašistické propagandy. Jak může Genesis vědět, že se jeho zkratowozy budou dobíjet výhradné proudem ze solárů, přehrad či větrníků?!! :-O :no:
Avatar - WinDiesel
2. 9. 2021 15:28
To jsou jen keci v klecy
Realita bude úplně jiná. :-!
Avatar - WinDiesel
2. 9. 2021 15:26
Re: Celý svět lže sám sobě jako to bylo za komančů
Protože jste všichni GOGO.
Avatar - KANKUNEN
2. 9. 2021 14:30
Re: Celý svět lže sám sobě jako to bylo za komančů
Musíš rozpoznat kdy to již známou ideologii připomíná. A to připomíná, pěkně pokrokově do úpadku. Doufám že nejsi klon Hamuny?
2. 9. 2021 14:13
Re: nic necakane v dnesnej dobe
zial asi nemam, pozeram stranky hyundaiu a nic podobne tejto youtubovej realite tam nevidim,
ale diky, naozaj som si tu tie auta nevsimol,
divne, ze tie auta tu este ani nepradavaju a uz vedia ze ich chcu zahodit a prist s niecim inym