Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM prodalo většinu z pětinového podílu v Suzuki

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Léta úřadující světová jednička ve výrobě automobilů na tom není s ekonomickým zdravím právě nejlépe. Finanční injekcí se minulý týden stala hotovost ve výši 2 miliardy amerických dolarů, kterou koncern vyinkasoval za prodej 17,4 % akcií Suzuki Motor.

Léta úřadující světová jednička ve výrobě automobilů na tom není s ekonomickým zdravím právě nejlépe. Finanční injekcí se minulý týden stala hotovost ve výši 2 miliardy amerických dolarů, kterou koncern vyinkasoval za prodej 17,4 % akcií Suzuki Motor Corporation. Američanům nyní stále ještě zbývají 3 procenta. Ani přes výrazné snížení podílu nekončí úzká spolupráce obou automobilek při vývoji a výrobě automobilů.

Akcie Suzuki prodal koncern GM na volném trhu a japonská automobilka je vzápětí odkoupila. GM tím získala hotovost v řádu dvou miliard dolarů a také zisk někde mezi 550 a 700 tisíci dolarů. Peníze GM v současnosti potřebuje na investice, které by koncern vrátily mezi dlouhodobě perspektivní korporace. Loňská ztráta dosáhla 8,6 miliard USD. Suzuki ještě rok po odkoupení akcií ponechá koncernu GM možnost koupit akcie zpět v případě, že se ekonomická situace amerického výrobce zlepší a bude mít zájem.

GM vstoupil do Suzuki poprvé v roce 1981 nákupem pětiprocentního podílu, v roce 1998 vzrostl podíl na 10 % a v roce 2001 na více než 20 %. V době expanze GM zamýšlel ve spolupráci se Suzuki výrobu malých levných automobilů pro čínský trh, ale pozdější akvizice krachujícího Daewoo Motor přivedla koncern na křižovatku, kde Suzuki bylo slepou uličkou.

Suzuki stále vlastní jedenáctiprocentní podíl v GM Daewoo Auto & Technology a také další společné projekty pokračují bez ohledu na majetkové změny. Současně kontrakty umožňují některé modely prodávat v USA pod značkou Suzuki a jejich součástí jsou také opce na další generaci korejských Chevroletů. Alternativní variantou je vyvinutí samostatného modelu vznikajícího výhradně pod taktovkou Japonců.

Ondřej Láník
Diskuze (24)