Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gordon Murray zakončil vývoj T.50 testovací projížďkou. Brzy ukáže T.33 Spider

Filip Melich
Diskuze (0)

Vývoj nástupce McLarenu F1 byl oficiálně ukončen. Gordon Murray se s modelem T.50 vydal na poslední, schvalovací projížďku. Jeho firma zároveň oznámila premiéru T.33 Spider.

Gordon Murray, který strávil zhruba 20 let na pozici technického ředitele v týmech formule 1 a jehož dílem je legendární McLaren F1, v roce 2007 založil vlastní automobilovou skupinu Gordon Murray Group. Do ní spadá také Gordon Murray Automotive (GMA), jejímž prvním výtvorem je ideový nástupce McLarenu F1, model T.50. Po necelých třech letech od představení se rozjela výroba a Gordon Murray se s autem vydal na poslední, schvalovací projížďku.

Jak známo, Gordon Murray chtěl na T.50 napravit všechno, co se na McLarenu F1 nepodařilo, případně vylepšit ty oblasti, ve kterých se automobilový svět posunul dál. Od představení modelu T.50 nás dělí téměř tři roky a supersport konečně vstoupil do zákaznické výroby.

Video se připravuje ...

Gordon Murray a jeho tým vývoj a testování vozu průběžně dokumentovali, což nebývá běžnou praxí, a fanouškům to dalo šanci nahlédnout pod pokličku a udržet si přehled. Jedním z takových videí bylo například testování za polárním kruhem.

Na vývoji auta, respektive na jeho testování se podílel také automobilový závodník Dario Franchitti, který vystupuje v nejnovějším videu GMA. Prototyp modelu T.50 v něm veze do domova Gordona Murraye, aby provedl finální, schvalovací jízdu. Okolí svého domova zvolil proto, že tamní silnice zná nejlépe a vyvíjel na nich i řadu dalších automobilů. Navíc je kvalita britských komunikací pověstně špatná, takže pokud bude auto fungovat tam, mělo by podle Daria fungovat všude.

Tvůrcům se podařilo vkusně zachytit emotivnost oficiálního konce vývoje modelu T.50 a nechávají promluvit i výrazy tváře málomluvného Gordona Murraye. Protože má vzniknout pouhých 100 kusů T.50, nepředpokládáme, že bychom se někdy s nějakým setkali, natož jej dokonce řídili.

Nejde však o jediný počin GMA – společnost dále pracuje na okruhové variantě modelu, která se jmenuje T.50s a vznikne jen ve 25 kusech. V dalších 100 kusech bude vyroben o něco dostupnější model T.33 a horkou novinkou je oznámení premiéry otevřené verze T.33 Spider, která proběhne v úterý 4. dubna 2023. V galerii naleznete první skicu.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme