Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Španělska – První kvalifikaci vyhrál Rossi

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
První kvalifikace na nedělní GP Španělska se dnes jela za silného větru, což ovlivnilo hlavně časy ve třídě 125. Nejlepší časy zajeli Marco Simoncelli (Aprilia) ve 125, Sebastian Porto (Aprilia) ve 250 a Valentino Rossi (Yamaha) v MotoGP.

První kvalifikace na nedělní GP Španělska se dnes jela za silného větru, což ovlivnilo hlavně časy ve třídě 125. Nejlepší časy zajeli Marco Simoncelli (Aprilia) ve 125, Sebastian Porto (Aprilia) ve 250 a Valentino Rossi (Yamaha) v MotoGP.

125

První kvalifikaci třídy 125 vyhrál nečekaně Marco Simoncelli (Aprilia), který zajel čas 1:48,106 a za nejlepším časem okruhu, který drží Dani Pedrosa z loňského roku, zaostal o 1,2 sekundy. Druhý čas zajel domácí Alvaro Bautista (Aprilia) a zaostal za prvním o 0,139 sekundy. Třetí čas zajel Casey Stoner (KTM) a trojici mladíků doplnil na čtveřici v první řadě Pablo Nieto (Aprilia). Až páté místo a druhá řada zbyla na Andreu Doviziosa (Honda), který opět porazil zkušeného Roberta Locatelliho (Aprilia) na šestém místě. Sedmý čas zajel další velezkušený jezdec Youchi Ui (Aprilia) a osmým časem uzavírá druhou řadu Mika Kallio (KTM). Výborný 9. čas zajel Gábor Talmacsi na stroji Malaguti, který v prvním závodě pro poruchu nedojel. Lukáš Pešek (Honda) zajel 21. čas a zaostal za nejlepším o 2,247 sekundy.

250

Nejlepší čas kvalifikace třídy zajel Sebastian Porto (Aprilia) a jeho hodnota je 1:43,673, což je o 0,286 sekundy než nejlepší čas Daijiro Katoa z roku 2001. Druhý čas zajel úřadující šampión Manuel Poggiali (Aprilia) a byl o 0,381 sekundy pomalejší lítajícího Argentince. Třetí čas zajel vítěz předchozího závodu Dani Pedrosa (Honda) těsně následován Randy de Punietem (Aprilia), kterému se dnes nedařilo tak jako by si přál. Páté a šesté místo si zajistili jezdci továrního týmu Hondy Roberto Rolfo a Toni Elias. Sedmý čas zajel loňský Eliasův týmový druh Fonsi Nieto (Aprilia) a osmé místo si vydobyl Alex de Angelis (Aprilia), který stejně jako Pedrosa zvládá přestup ze 125 velmi dobře. Kuba Smrž (Honda) zajel 17. čas se ztrátou přijatelných 2,941 sekundy.

MotoGP

Ve třídě MotoGP se opakuje scénář z Welkomu. Valentino Rossi (Yamaha) neoblomně kraluje kvalifikaci a drtí rekordní záznamy. Jeho čas 1:40,818 je o plnou 1,082 sekundy lepší loňského nejlepšího času, který dosáhl ve volném tréninku v sedle Hondy. Byl také jediný kdo prolomil bariéru 1:41. Druhý Sete Gibernau (Honda) zaostal o 0,38 sekundy a jakoby začínal naznačovat potíže v táboře Hondy, protože takový odstup je neakceptovatelný. Naopak vzestup Yamahy jako celku potvrzuje třetím místem Carlos Checa, což asi čekal málokdo. Yamaha má tak oba své tovární stroje v první řadě.

Čtvrtý čas a až druhá řada zbyla na Maxe Biaggiho (Honda) a smutná je hlavně ztráta 0,78 sekundy na Rossiho. Jen těsně za Biaggim zaostal jeho kolega Makoto Tamada (Honda) a je nejlepším jezdcem na pneu Bridgestone, zatímco všichni před ním obouvají Micheliny. Opět skvěle se předvedl Shinya Nakano na Kawasaki, když zajel šestý čas a dostal se do druhé řady. U Hondy by měli začít pořádně pracovat, protože nejlepší jezdec továrního týmu Repsol Honda je Nicky Hayden na 7. místě až za Kawasaki. Situace loni nepředstavitelná!! S Haydenem se do třetí řady narovnali ještě Colin Edwards a Alex Barros (oba Honda). Čtvrtá řada a 10. čas zbyl na zklamaného Kenny Robertse (Suzuki), který čekal více. Vedle Robertse si místo zajistil Marco Melandri (Yamaha), který se zatím stále trápí. Nejlepší Ducati je 12. Ruben Xaus na loňském stroji. Až 15. čas zajel Loris Capirossi na tovární Ducati.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)