Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Velké Británie – Rossi na pole position

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhé kvalifikace všech tříd na britském okruhu v Doningtonu přinesly další rapidní vylepšení dosažených časů. Ve třídě MotoGP je nový rekord o 2 sekundy lepší!

Druhé kvalifikace všech tříd na britském okruhu v Doningtonu přinesly další rapidní vylepšení dosažených časů. Ve třídě MotoGP je nový rekord o 2 sekundy lepší!

125

Své včerejší postavení nejrychlejšího jezdce dnes potvrdil Andrea Dovizioso (Honda), když ze svého včerejšího nejlepšího času ukrojil další půl sekundy a jeho hodnota je 1:37,211. Hodnota nového rekordu je tak o 0,773 sekundy než byl ten loňský. Na druhé místo se vyhoupl Hector Barbera (Aprilia), když zaostal o titěrných 0,034 sekundy a svůj včerejší čas zlepšil o plných 1,491 sekundy. Třetí místo ze včerejška udržel Mika Kallio (KTM) a na čtvrté se vyhoupl Simone Corsi (Honda). Druhou řadu vede Youchi Ui (Aprilia) před Jorge Lorenzem (Derbi), Robertem Locatellim (Aprilia) a Julianem Simonem (Honda). O vyrovnanosti této třídy svědčí fakt, že celá druhá řada se vešla do 0,126 sekundy. Lukáš Pešek (Honda) zajel 20. čas se ztrátou 1,924 sekundy a Václav Bittman (Honda) je 29. se ztrátou 3,168 sekundy.

250

V této třídě se zrychlilo nejvíce a důkazem je toho samotný nejlepší jezdec. Alex de Angelis (Aprilia) ani dnes nikoho nenechal na pochybách, že mu to v Doningtonu jde a svůj včerejší čas vylepšil o 0,906 sekundy a má hodnotu 1:32,430. Nový rekord je o 1,1 sekundy lepší než dosud platný. Na druhé místo se posunul Sebastian Porto (Aprilia), ale jeho ztráta je minimální – 0,063 sekundy. Dalším překvapením je po de Angelisovi také třetí Hiroshi Aoyama (Honda) a první řadu plnou nováčků završuje čtvrtý Dani Pedrosa (Honda). Ještě že alespoň Porto ze staré gardy drží krok. Druhou řadu vede Randy de Puniet (Aprilia) před Toni Eliasem (Honda), Manuelem Poggialim a Athony Westem (oba Aprilia). Kuba Smrž (Honda) si o jedno místo pohoršil na 17. a jeho ztráta je 2,552 sekundy. Náš druhý zástupce Radomil Rous (Yamaha) se kvalifikoval jako 29. se ztrátou 5,365 sekundy.

MotoGP

Druhý den přinesl zrychlení i v MotoGP a nejlépe jej zvládl Valentino Rossi (Yamaha), který zajel vynikající čas 1:28,720 a jako jediný pokořil hranici 1:29. Jeho čas je o 2,02 sekundy lepší než loňský rekord!! Vedle Rossiho se zítra postaví Sete Gibernau (Honda), který zaostal o 0,432 sekundy a uvidíme jestli udrží nervy na uzdě a nespadne, už by to potřeboval jako sůl. Premiérovou první řadu si letos vyjel Loris Capirossi (Ducati), když v závěru předstihl svého kolegu Troye Baylisse (Ducati) a odsunul jej na čtvrté místo do druhé řady. To je velmi pozitivní a uvidíme jak si rudí hoši povedou zítra v závodě. Pátý čas zajel Colin Edwards a na šesté klesl Nicky Hayden (oba Honda), který se nedokázal proti pátku zlepšit.

Třetí řadu vede Carlos Checa (Yamaha) a vedle něj se postaví vítěz z minulého závodu Max Biaggi a druhý z téhož podniku Alex Barros (oba Honda). Barros byl v ranním tréninku nejrychlejší, ale v úvodu kvalifikace spadly a nemohl použít svou novou Hondu. Nejlepší desítku uzavírá Ruben Xaus (Ducati).

Celkem 19. jezdců pokořilo loňský rekord, což je z 24 startujících hodně velké procento. Nejvyšší rychlost byla naměřena Biaggimu a měla hodnotu 282,8 km/h.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)