Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Great Wall Voleex C50: Civic sedan po čínsku

David Bureš
Diskuze (12)
Čínský sedan stojí na stejné platformě jako Honda Civic sedan minulé generace.

Čínská automobilka Great Wall představuje na probíhajícím autosalonu v Kantonu sériovou verzi sedanu Voleex C50. Podle dřívějších zpráv by jeho sériová výroba měla začít v prvním čtvrtletí roku 2012. Koncept tohoto vozu byl k vidění už loni na autosalonu v Šanghaji.

Čínský výrobce tvrdí, že design auta se má podobat vozidlům ze starého kontinentu. Křivky přídě ale díky tvarům masky chladiče a hlavním světlometům evokujícím diamanty spíše připomínají některé modely od Mitsubishi. Z bočního pohledu je pak nápadná podoba s výchozím Civicem sedan.

Uvnitř zaujme přístrojový panel rozdělený na dva celky. To je mimochodem prvek, který rovněž využívala minulá Honda Civic sedan. Také celkové tvary palubní desky připomínají japonský sedan. Interiér je pětimístný.

Automobil bude poháněn přeplňovaným 1,5litrovým motorem, vyvinutým tímto čínským výrobcem. Jednotka vyrobená z hliníkových slitin dosahuje maximálního výkonu 98 kW při 5600 min-1, točivý moment vrcholí hodnotou 188 Nm v 2000-4500 min-1.

V kombinovaném cyklu vůz podle údajů výrobce spotřebuje 6,9 litrů paliva na 100 km. Agregát bude možné kombinovat s pětistupňovým manuálem, nebo převodovkou s plynule měnitelným převodem.

Great Wall Voleex C50 je dlouhý 4.650 mm, široký 1.775 mm a vysoký 1.455 mm. Rozvor je dlouhý 2.700 mm, což je stejně jako v případě Hondy Civic sedan osmé generace. Objem zavazadlového prostoru činí slušných 535 litrů.

Výbava čínského sedanu bude bohatá, má zahrnovat klimatizaci, navigaci, tempomat, airbagy, zadní parkovací kameru, kontrolu tlaku v pneumatikách a další prvky.

Společnost Great Wall se v příštím roce stane prvním čínským výrobcem automobilů, který otevře vlastní továrnu v Evropské unii. Firma předpokládá, že během prvního roku provozu prodá 8.000 vozů vyrobených v tomto závodě, který bude umístěn v Bulharsku.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Dan0044
28. 11. 2011 20:33
Re: Civic sedan
upřímně, asi sem slepej, ale nemám ponětí, kdo kde v tom vidí Mitsubishi..... brrrr.... fuj, ještě aby takhle vypadalo nějaký Mitsubishi...
28. 11. 2011 20:17
Re: Tí šikmookí komouší nás raz zožerú zaživa
Oddnes 10 rokov. Koľko rokov uplynulo od prvých pokusov predávať čínske autá v Európe? Nemôžeš počítať stále oddnes....
Nejaký čas už na tom makajú a učia sa robiť autá, oni už dávno nezačínajú. A nejde im to až tak rýchle ako sa pôvodne predpokladalo, ani tak dobre, ako možno dúfali.
Avatar - Bristol
28. 11. 2011 17:11
Re: Civic sedan
popravdě...já v předních světlometech a kapotě naprosto nápadně vidím focus minulé generace... >:D >:D
Avatar - R32
28. 11. 2011 15:48
Re: Tí šikmookí komouší nás raz zožerú zaživa
V dobe kedy jedna kríza strieda druhú kúpia aj to čo na predaj nieje... ;-\
28. 11. 2011 14:06
Re: Tí šikmookí komouší nás raz zožerú zaživa
V podstate spravny nazor, aj ked "zvnutra" vyzera situacia este horsie. Sami mame s nasimi obchodnymi partnermi z Ciny v tomto smere dost velke problemy, len nemozem velmi zabiehat do detailov...

Uz je to raz tak, ze mocnym patri svet, a prave mocni robia pravidla pre tych slabych. A Cina, ci sa to uz niekomu paci alebo nie, je skutocna ekonomicka velmoc. Obrovsky obchodny prebytok im dava moznost naozaj si kupit prakticky vsetko, co je na predaj...