Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Greenpeace proti VW: Další kolo se bojuje o Golf VII

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Volkswagen leží hluboko v žaludku organizace Greenpeace, která se opakovaně trefuje do německého koncernu i do jeho produktů.

První výraznější útok Greenpeace proti Volkswagenu, který byl zaznamenán téměř po celém světě a dodnes po něm zůstala nepříjemná vzpomínka ve všech příznivcích filmové ságy Hvězdné války, se uskutečnil v loňském roce.

Tehdy Volkswagen propagoval americký Passat (NMS) prostřednictvím poměrně vtipného reklamního spotu, jehož hlavním hrdinou je malý kluk v kostýmu Darth Vadera.

Video s reklamou najdete v loňském článku Video: Volkswagen Passat NMS a Darth Vader.

Právě na tuto reklamu stvořila organizace Greenpeace parodii, v níž se proti malému Darth Vaderovi postaví děti v kostýmech téměř všech kladných hrdinů z Hvězdných válek. To jim ovšem nebylo nic platné, protože z vesmíru zaútočila proslulá Hvězda smrti vylepšená o znak VW a zničila planetu.

Organizace Greenpeace je přesvědčena, že se německá automobilka dostatečně nestará o snižování tolik probíraných emisí CO2 a právě na tuto skutečnost mělo loňské video upozornit. Po něm následovalo ještě jeden krátký snímek, ale ten byl rychle odstraněn díky nárokům společnosti Lucasfim Ltd. na autorská práva.

Podle Greenpeace je Volkswagen stále jádrem skupiny společností, lobujících proti novým zákonům, jejichž cílem je nejen snížení zplodin oxidu uhličitého, ale i spotřeby ropy. Měly by tak zabránit změně klimatu v Arktidě a tání tamějších ledovců. Greenpeace v současnosti vede mimo jiné i kampaň proti společnosti Shell a jejímu plánu na těžbu právě v Arktidě.

Evropští politici si dali za cíl redukovat emise CO2 v příštích devíti letech o 20-30 % oproti roku 1990.

Greenpeace tvrdí, že Volkswagen prodá jedno zelenější auto na patnáct nezelených. Navíc si za své modely šetrnější k životnímu prostředí nechá náležitě připlácet, dokonce daleko výše, než investoval do vývoje. Profituje tak na ekologicky smýšlejících motoristech a tváří se přitom přívětivě k životnímu prostředí.

Nejnovější útok Greenpeace proti Volkswagen je tentokrát namířen přímo proti konkrétnímu modelu. Tím je Golf sedmé generace, který se má světu oficiálně představit 4. září v Berlíně a širší veřejnost se s ním seznámí koncem stejného měsíce na autosalonu v Paříži.

Organizace Greenpeace spustila nový web, na němž probíhá odpočet času zbývajícího do představení nového Golfu 7 Jedi Edition. Ten má vynikat naprosto úžasnými hodnotami spotřeby paliva. V případě zážehovým motorů má být průměrná spotřeba paliva 0,89 litru benzinu na 100 km u zážehových motorů a 0,75 litru nafty na 100 km u hybrid dieselu. V případě emisí CO2 má dojít ke snížení o 75 % ve srovnání s průměrným autem.

Na webu je rovněž video, v němž se novinářka připravuje na rozhovor o novém Golfu sedmé generace se zástupcem koncernu Volkswagen. To má být první ze série několika dílů a již zde se objevuje nechvalně proslulý zloduch Darth Vader.

Organizace Greenpeace chce tímto způsobem veřejnost přesvědčit, že Volkswagen není k životnímu prostředí tak přívětivý, jak se tváří. Zarputilost s jakou se Greenpeace pouští do boje právě s Volkswagen může být na jednu stranu sympatická zeleně smýšlejícím jedincům, ale je poněkud zarážející s ohledem na skutečnost, že ve Wolfsburgu se vyvíjí elektromobily a plug-in hybridy, které mají ekologičtí aktivisté většinou v oblibě.

vw golf vw golf

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
28. 8. 2012 22:55
Re: Prej CO2...
Jako že napadají chudáčka VW?

Moje představa ZLA :-) vypadá jinak.
28. 8. 2012 22:52
Re: No, nevím ...
Mě oturbíčkovaný motory nic nevynahrazují, když musím měnit turbíčko po 70 tisících
[odkaz]

U VW byly dvě možnosti:

superzastaralej ale spolehlivej motor viz 1.6 benzin (asi ještě loni i v Audi A3)

nebo superNEspolehlivej trochu moderní motor
(ovšem jak správně tvrdí Greenpeace - s nadpozemskou aurou)

teď už o spolehlivým nevím..
28. 8. 2012 22:31
Názor
Na VW mám stejný názor jako Greenpeace.

Nejvíce se mi líbí závěr článku.

Podle mě je VW v investicích do ekologie na posledním místě.
Přinejmenším na počet prodaných aut.

VW je za Toyotou a Hondou deset let pozadu.

Avatar - JDM
24. 8. 2012 18:46
Re: Greenpeace
"Myslim, ze Greenpeace je jedna z poslednich organizaci, ktera neni zmanipulovana velkymi korporacemi . "
O tom bych přesvědčený nebyl :-!
Avatar - GM.rja
24. 8. 2012 12:00
Re: No, nevím ...
Tak to určitě a nejsem tedy sám, koho většina reklam v TV a rádiu nutí přepínat stanice.