Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hennessey postavilo upravený Cadillac Escalade do souboje proti Ferrari 488 GTB. Průběh vás možná překvapí

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Americká společnost Hennessey Performance patří mezi nejznámější úpravce, kteří se zaměřují na zvyšování výkonu. Její pozornosti neušel ani Cadillac Escalade.

Hennessey pro toto obrovské luxusní SUV nabízí balíček modifikací s označením HPE800. Zahrnuje spoustu úprav a novinek, mezi nimiž je rozhodně nejdůležitější zástavba podstatně přepracovaného osmiválce LT-1 o objemu 6,8 litru. Původní V8 v Escalade má objem 6,2 litru.

Nechybí samozřejmě přeplňování, v tomto případě se o něj stará kompresor o objemu 2,9 litru. Výsledkem všech úprav je maximální výkon 609 kW a nejvyšší točivý moment 1100 N.m.

Mohutné SUV tak z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) zrychlí za 3,7 sekundy a sprint na čtvrt míle dá za 11,7 sekundy. Cíl ve vzdálenosti 402 metrů při tom projede rychlostí 186,7 km/h.

Jenže to jsou jen čísla. Sice obdivuhodná, ale pořád jen čísla.

Hennessey se proto rozhodlo schopnosti upraveného Cadillacu demonstrovat na závodu s italským supersportem. Vybralo si Ferrari 488 GTB, což je sice starší model, ale pořád je to placaté auto s motorem uprostřed, od něhož čekáte, že bude velmi rychlé.

O pohon se stará dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu 3,9 litru, jehož výkon dosahuje 492 kW a točivý moment 760 N.m. Pro Ferrari však samozřejmě hraje především nížší hmotnost a lepší aerodynamika.

Přesto vás souboj těchto zcela rozdílných vozů asi překvapí, zvlášť krátce po startu, kde se ukazuje především výhoda pohonu všech kol na straně velkého SUV. Nebudeme ale všechno prozrazovat, podívejte se na video.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme