Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda CR-Z Hybrid Racer: Turbo-hybrid míří do Le Mans

David Bureš
Diskuze (0)
Koncept závodního hybridu o výkonu 149 kW (200 k) zavítá na okruh v Le Mans.

Honda oznámila, že studie CR-Z Hybrid Racer se zúčastní letošní přehlídky Le Mans vers le Futur, která předchází slavné čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Automobil se světu poprvé představil na loňské tuningové výstavě SEMA 2010 v Las Vegas.

Hybridní ústrojí IMA (Integrated Motor Assist) bylo v CR-Z Hybrid Racer upraveno závodním oddělením amerického zastoupení Honda, firmou Honda Performance Development (HPD).

Tato společnost doplnila 1,5litrový benzinový řadový čtyřválec o turbodmychadlo, díky němuž vzrostl celkový výkon vozu na 149 kW (200 k), vrchol točivého momentu činí 237 Nm. Celkový výkon sériové CR-Z je 91 kW, vrchol točivého momentu má hodnotu 174 Nm.

Stejný výkon jako CR-Z Hybrid Racer má rovněž CR-Z vyladěné firmou Mugen. Ta však pohonné ústrojí doplnila o kompresor.

Závodní hybrid nadále používá šestistupňovou manuální převodovku, sériové akumulátory NiMH ale byly vyměněny za Li-Ion články s kapacitou 7 kWh.

Vzhled závodního automobilu se oproti sériovému hybridu liší především mohutným přítlačným spoilerem na zádi, novinkou je také upravený přední nárazník.

Z interiéru zmizela původní sedadla a další prvky, které nejsou bezpodmínečně nutné na závodních tratích. Zůstala tak jen palubní deska, kterou doplnil závodní volant, skořepinové sedadlo, ochranná klec, hasicí systém a nouzový vypínač elektřiny.

Za novými koly se ukrývají větší brzdy s drážkovanými kotouči, nechybí ani závodní podvozek

CR-Z Hybrid Racer je společností HPD testován v reálných závodních podmínkách. Loni se vůz zúčastnil vytrvalostního závodu Thunderhill 25 Hours na stejnojmenném okruhu nedaleko San Francisco, v letošní sezoně je CR-Z Hybrid Racer safety carem v závodní sérii Speed EuroSeries.

Le Mans vers le Futur je přehlídka budoucích sporťáků, předcházejí čtyřiadvacetihodinového závodu v Le Mans. Automobily nebudou jen vystaveny, se slavnými závodními jezdci za volantem se vydají i na závodní trať.

Na druhém ročníku této akce se vedle Hondy CR-Z Hybrid Racer představí další hybridní a elektrické vozy se závodními ambicemi, mimo jiné Nissan Leaf Nismo RC, Audi e-tron Spyder, Peugeot EX1, Venturi Volage a elektrická formule od společnosti Formulec.

David Bureš
Diskuze (0)