Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda představila systém, který hlídá stav silnic a informuje silničáře

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Moderní automobily jsou vybaveny různými senzory a komunikačními systémy, které mohou najít celou řadu využití.

To se rozhodla ukázat i automobilka Honda, respektive její oddělení Honda Research, které rozjelo zajímavý partnerský program s dopravním oddělením amerického státu Ohio. Jeho cílem je pomoci státním službám při správě silnic efektivnějším a finančně i časově úspornějším způsobem.

Honda v rámci tohoto partnerství představila nový „monitorovací systém stavu silnic“, který za pomocí kamer v automobilu hlídá značení na silnicích. Pokud je značení v pořádku, systém ho označí zeleně. Stále zřetelné značení je označeno žlutě, značení vyžadující opravu červeně a chybějící značení je označeno šedou barvou.

Video se připravuje ...

Informace o stavu značení, společně s relevantními informacemi jako jsou GPS souřadnice a případně i snímky nebo video, jsou pak anonymně odesílány úřadům, které jsou pověřeny správou silnic. Tato data by pak měla posloužit k rychlým a efektivním opravám značení v místech, kde je to aktuálně potřeba.

Systém se přitom zdá být prospěšný všem stranám. Využívá totiž techniku a technologie, které najdeme ve většině moderních vozů. Uživatele vozu přitom nijak neobtěžuje a díky anonymizaci dat by neměl ohrožovat ani jeho soukromí. Naopak správcům silnic přinese úsporu času i financí.

Ředitel správy silnic ve státě Ohio Jack Marchbanks sice uvedl, že silničáři pravidelně kontrolují stav značení a snaží se rychle provést opravy, jde však o časově náročnou práci. Auta schopná identifikovat problém a poslat správcům silnic informaci s videem a lokací tak mohou přinést přinejmenším zefektivnění práce.

Vývojové oddělení Honda Research navíc zkoumá možnost šíření informací o špatném značení silnic také mezi samotnými vozy a řidiči. Informaci o špatném či chybějícím značení by totiž mohly využívat například systémy asistované jízdy, které by mohly řidiče s předstihem vyzvat k převzetí kontroly nad vozem.

Automobilka navíc plánuje do budoucna ještě rozšiřovat schopnosti systému, který by se tak mohl naučit sledovat a upozorňovat i na jiné problémy, než je stav značení. Asi všechny automaticky napadá například upozorňování na výmoly a další poškození silnic, zatím však není zřejmé, kdy se systém dostane tak daleko a zda se tato funkce vůbec objeví také v dalších částech světa. Rozhodně se ale jedná o velmi smysluplnou myšlenku.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - lamal
16. 12. 2021 10:44
Navi
príma
Avatar - xxc
15. 12. 2021 19:10
hlavne,
aby to upozornovalo na policajtov a merania, to malo byt uz v autach davno
Avatar - Barry Lyndon
15. 12. 2021 18:31
Re: Při testování na českých silnicích
:D :yes:
Avatar - Roman Horký
15. 12. 2021 15:27
Při testování na českých silnicích
systém Hondy nehlásil vůbec nic. Bohužel vůbec nepochopil, že je to silnice.