Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda S Dream: Rekordní hondu pohání tříválec...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Honda s malým tříválcovým motorem je nejrychlejším autem japonské značky. Dokonce překonala monopost formule 1...

V roce 2006 dosáhla upravená formule se stylizovaným H rychlosti 397 km/h. Na běžných tratích takhle rychle ef-jedničky jezdit nemohou, k rekordnímu pokusu došlo na solné pláni v Bonneville a jde o průměr ze dvou jízd, navíc na letmou míli (1609,344 m). Loni pak spustila projekt Speed Challenge, který vyústil ve stavbu prototypu S Dream, jeho testy a konečné nasazení. Přihlásila se stovka dobrovolníků, automobilka z ní vybrala šestnáctku nejlepších.

S Dream vypadá jako běžný rekordní vůz už od šedesátých let minulého věku, tedy jakási aerodynamická raketa na kolech. Ta jsou umístěna blízko sebe. Jenže, „auto“ je poněkud menší. Pohání ho totiž pouze maličký tříválec 656 cm3, původem ze sporťáku Honda S660,. U sériového agregátu však rozhodně nezůstalo, byl značně modifikován. Rukama konstruktérů prošlo všechno, zesílili písty, klikové hřídele, ojnice i ventily.

Zapomněli jsme na blok? Nikoliv, pohonné jednotky řady E07 jej mají sériově hliníkový, ale speciál dostal sice o něco těžší, avšak extrémům odolnější ocelový. Místo 47 kW (64 k) výkonu tak nakonec dává více než trojnásobek!

Honda letos nestihla tradiční Speed Weeks. Po prvních testech totiž musela překonstruovat kabinu, pilot si během prvních zkoušek stěžoval na nedostatečný výhled ven. Od organizátorů dostala povolení k opětovnému pokusu až po tradiční akci mimo termín.

„Streamliner“ se „snovým“ jménem se nakonec rozjel na 421,446 km/h na letmou míli, výsledný průměr na letmý kilometr je ještě o malinko vyšší, činí 421,58 km/h. Překonal tak nejen světový rekord ve své třídě, ale jak už bylo řečeno, jde o nejrychlejší vůz značky v celé její historii. Předchozí hodnota zápisu v rekordních tabulkách byla mnohem nižší: 366,4 km/h.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - TeeJay
23. 9. 2016 09:32
S Dream
Docela schopný tříválec >:-[]

Ale zážitek jet v tomhle přes 400 bych si asi i odpustil. >:D