Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

HSV ClubSport R8 25th Anniversary: Oslava 25 let silného modelu

David Bureš
Diskuze (1)
Označení ClubSport použil dvorní úpravce vozů Holden poprvé v roce 1990. Jeho nástupci si nadále uchovávají jeho charakter vášnivého auta.

Holden Special Vehicles je společnost zaměřující se na úpravy automobilů australské značky Holden. Letos na trh uvádí model ClubSport R8 v edici 25th Anniversary, která oslavuje 25 let od příchodu prvního vozu s tímto označením.

Představený automobil vychází z modelu ClubSport R8, což znamená použití 6,2litrového vidlicového osmiválce o výkonu 340 kW a točivém momentu 570 N.m. Motor je možné kombinovat se šestistupňovým manuálem, nebo příplatkovým automatem se stejným počtem kvaltů.

Oslavná edice se proti výchozímu autu liší kovanými 20palcovými koly SV Rapier v černém provedení. Na zádi se usadil přítlačný spoiler, který doplňují černě zbarvené detaily karoserie – kryty zrcátek nebo maska chladiče. Novinkou jsou též výrazné koncovky výfuku.

Sportovní charakter vozu podtrhují kované čtyřpístkové brzdové třmeny od firmy AP Racing, samosvorný diferenciál nebo kožená sportovní sedadla. Ve výbavě nechybí ani head-up displej nebo navigace.

HSV zahájí prodej modelu ClubSport R8 25th Anniversary během tohoto měsíce. Pro australský trh je vyhrazeno pouze 100 aut, dalších sedm vozů zamíří na Nový Zéland. Zákazníci mohou vybírat pouze ze čtyř laků karoserie, které se jmenují Heron, Phantom, Sting a Nitrate. ClubSport R8 25th Anniversary stojí 73.290 australských dolarů (cca 1,35 milionu Kč), což je stejně jako v případě výchozího modelu.

Společnost Holden Special Vehicles byla založena v roce 1987 jako společný podnik Holdenu a firmy Tom Walkinshaw Racing stejnojmenného závodníka. Označení ClubSport HSV poprvé použilo v roce 1990 na modelu Commodore (generace VN), který byl poháněn pětilitrovým osmiválcem o výkonu 180 kW a točivém momentu 400 N.m. Také dnes model ClubSport vychází z modelu Commodore, jmenovitě z jeho aktuální generace VF.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
8. 7. 2015 09:55
GM umí
:yes: :yes: :yes: