Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Casper je vtipnější bratr i10. Do Evropy bohužel nedorazí

David Bureš
Diskuze (13)

Novinka Hyundaie je postavena na základech minivozu i10. Na rozdíl od něj však využívá styl miniaturního SUV.

Jen krátce po zveřejnění prvních upoutávek Hyundai odhaluje podobu svého nového modelu Casper. Ten je miniaturním SUV, které se zatím chystá na domácí korejský trh. Nedorazí však i do Evropy?

Casper sice využívá stejnou platformu K1 jako miniauta koncernu Hyundai-Kia, Hyundai i10 a Kia Picanto, na jeho vzhledu byste to však vůbec nepoznali. Casper se totiž od svých technicky spřízněných bratrů zcela odlišuje. A nejde jen o zvýšenou stavbu v duchu SUV.

Celkovým ztvárněním lehce připomíná Suzuki Ignis, a to hlavně v zadních partiích. Příď je však zcela jiná, a to i v rámci nabídky korejského koncernu. Miniaturní SUV totiž vsadilo na vtipný funky vzhled s výrazným kulatými světlomety, které mohou doplnit ještě kruhové chladicí otvory u vybraných variant.

Tento ještě drsnější vzhled se má vázat na přeplňovaný tříválec 1.0 T-GDI, který na korejském trhu v nabídce doplní základní atmosféru 1.0 MPI. Takové jednotky už nabízí i10, a tak i v případě Casperu se očekává jejich naladění na 74 kW, respektive 56 kW. Mluví se však též o nabídnutí čtyřválce 1.2 MPI na vybraných trzích, případně dokonce o čistě elektrické variantě, s technikou BorgWarner.

Interiér naopak zatím neznáme, stejně jako bližší technická data. Korejská média nicméně mluví o délce 3.595 mm, šířce 1.595 mm a výšce 1.575 mm.

Hyundai Casper se již letos začne prodávat na domácím jihokorejském trhu. Do Evropy však bohužel nedorazí, jak nám potvrdilo české zastoupení. 

„Model Hyundai Casper byl vyvinut specificky pro potřeby zákazníků v Jižní Koreji a nebude prodávaný na jiných světových trzích,“ říká David Pavlíček, tiskový mluvčí českého zastoupení Hyundaie.

Pravdou ale je, že v minulosti se o příchodu takto malého SUV značky Hyundai mluvilo. V době klesajícího zájmu evropské klientely o klasická miniauta by totiž takové řešení mohlo být ideální pro oživení segmentu A. A tak je přece jen možné, ža takové miniaturní SUV na evropské trhy dorazí, jen s jiným vzhledem. 

David Bureš
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
3. 9. 2021 07:57
Šikmý háčko už se neštítí ničeho.
Klidně zkříží Land Rover se Suzuki. Úplný Dr. Moreau.
Avatar - Roland Von Wagen
3. 9. 2021 07:55
Re: SUV?
Nelakované plasty.
Avatar - legnaw (novy)
2. 9. 2021 12:39
takove neco jiz po nasich cestach beha
....variace na Suzuki Ignis
2. 9. 2021 12:32
SUV?
Čo určuje, že je auto SUV? Svetlá výška to v tomto prípade nebude, pohon 4x4 tiež nie. Že by krabicovité tvary? Alebo oplastovanie okolo auta? Výška to tiež nebude, tých pár cm naviac oproti bežným" osobným autám robia lišty na strešný nosič...
V tých typoch karosérií je už fakt guláš...
Avatar - KANKUNEN
2. 9. 2021 07:02
Lysohlav design
Proč na retroStovku někdo nasadil ještě masku současné Astry. Tak opravují auta v Africe.