Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i20 N zachycen při zimním testování. Ostrý prcek zní skvěle

Stanislav Kolman
Diskuze (6)

Automobilka Hyundai co nevidět rozšíří svou “enkovou” sportovní řadu. Jako první očekáváme novinku v podobě malého i20 N.

Není to poprvé, co prototyp Hyundai i20 N, chystaného konkurenta VW Polo GTI, vidíme v akci. Kamuflovaný kousek se již před časem objevil na sítích, když se proháněl na legendárním okruhu Nürburgring. Hyundai teď promo novinky podpořil oficiální cestou, když do světa vypustil várku fotografií a video, ve kterém za volant maskovaného prototypu usedl sám jezdec WRC Thierry Neuville.

Ve videu prohání i20 WRC, RM19 a nakonec i20 N. Právě poslední kousek zajímá fanoušky nejvíce, mezi malými rychlými hatchbacky jde o očekávané zboží. „Je to velmi zajímavý vůz, velmi precizní, snadno se ovládá. Motor jde hezky do otáček a také jeho zvuk je zajímavý,“ říká na adresu připravované novinky hvězda rallye.

Testování prototypu proběhlo začátkem letošního roku na zamrzlém jezeře v Arjeplogu. Zimní zkušební polygon ve Švédsku je mezi automobilkami oblíbený, díky celoroční zimě je to ideální místo pro testování aut za extrémních povětrnostních podmínek. Teploty tu občas klesají i k minus 30 stupňům Celsia.

Model i20 N se stane dalším členem sportovní “enkové” rodiny, jejíž součástí jsou již modely i30 N a i30 N Fastback. A korejští tvůrci slibují, že kromě svižného svezení na okreskách bude vůz stavěn i pro jízdu na závodních okruzích. Kromě rychlého prcka chystá Hyundai také Konu N a v neposlední řadě Tucon N.

Technické parametry připravovaného vozu zatím zůstávají tajemstvím, hovoří se však o přeplňované šestnáctistovce (má ji Kia Ceed GT) a výkonu okolo 147 kW (200 k). Zcela jistě bude vůz předokolkou se šestistupňovou manuální převodovkou. Kromě zmiňovaného Pola GTI tak bude přímým konkurentem i námi oblíbená Fiesta ST.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - lamal
7. 5. 2020 20:29
Tucon ? zislo by sa opravit v texte...
inak zaujimave, som zvedavy ake bude dalsie N-ko, i20 ma ideal velkost, bude to zaujimave...
Avatar - JirkaV8
7. 5. 2020 00:24
Re: Oltcit 11
Kola na 3 srouby, otocne ovladace, ale jinak technicky docela joo. Oltena Kim edition.
6. 5. 2020 22:00
Re: Oltcit 11
Ačkoliv Korejce moc nemusím, tak srovnávat novou i20 s Caseskovým Oltcitem, to je ale hóódně přitazené za vlasy! :-(
6. 5. 2020 21:27
Re: Oltcit 11
Tomu vravim spomienkovy optimizmus :)
6. 5. 2020 20:53
I20
Rokyta.p daj sa vyšetriť.