Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i20 WRC čeká premiéra na Rallye Monte Carlo

Aleš Jungmann
Diskuze (14)
Závodní speciály Hyundai i20 WRC čeká křest ohněm: dvaaosmdesátý ročník soutěže Rallye Monte Carlo.

Zhruba rok po vytvoření týmu Hyundai Motorsport a po pouze půlročním testování nasazuje tovární tým Hyundaie do seriálu mistrovství světa svou novou zbraň: speciál i20 WRC.

Za volantem vozů týmu Hyundai Shell World Rally Team budou dva zkušení profesionálové: Thierry Neuville a Dani Sordo. Prvně jmenovaný belgický jezdec bude v Monte Carlu startovat počtvrté, Španěl Sordo se těší na jeho již sedmý start. Přesto jde o piloty, kteří se díky svému mládí (Neuville je ročník 1988, Sordo 1982) mohou stále zlepšovat. Speciálně na úspěch v Monte Carlu oba dva čekají, byť každý tak trochu po svém: zatímco mladší Belgičan tuto soutěž ještě nedokončil, Dani Sordo byl dvakrát druhý a jednou třetí.

A je to vidět i ve vyjádřeních jezdců: zatímco Neuville bude chtít hlavně dojet, tamní podmínky mu příliš nesedí a na pódium si očividně nevěří, Sordo se na Monte Carlo velmi těší a cítí se zde skvěle. Jeho oficiálním cílem je sice také dojetí do cíle, nicméně jen tak zatrénovat si Dani Sordo rozhodně nepřijel.

Během půlročního testování najely speciály osm tisíc ostrých kilometrů na celkem šestnácti místech v Evropě. Tým je sice opatrný ve svých očekáváních (podle svých slov jde zatím hlavně o sbírání závodních zkušeností), nicméně pokud technika vydrží, dá se minimálně Sordův Hyundai očekávat velmi vysoko v celkovém pořadí ikonického podniku.

Pod kapotou speciálu i20 WRC pracuje přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru s výkonem 221 kW (300 k), pohánějící všechna čtyři kola. Minimální hmotnost vozů daná pravidly je 1,2 tuny.

Aleš Jungmann
Diskuze (14)
12. 1. 2014 22:41
Re: vypadá k světu
Hlavně by bylo fajn, pokud by k marketingově zajímavé WRC přidaly i nějaké juniorské a místní série pro širší motoveřejnost. Doufám, že to tak nějak VW a Hyundai dělají a nezobou jen třešničky na dortu. Třeba mě někdo zasvěcený poučí.
12. 1. 2014 18:27
Re: WRC
Ty časy jsou bohužel pryč. Ale byly to fajn časy 206tky, Imprezy, Fábky atd. atd.
Avatar - M1chal
12. 1. 2014 15:16
WRC
kde jsou ty časy kdy tam byly imprezy, lencry evo .... :-(
12. 1. 2014 13:50
Re: ko
UAZ?
12. 1. 2014 13:39
vypadá k světu
Čím více značek bude v seriálu WRC, tím lépe a bude to o to zajímavější závodění, takže já vstup hjondé vítám, stejně jako loni vstoupilo Polo WRC. Podle mě je to dobrá cesta a určitě to úroveň rally posune dál, takže je dobře, že to auto tam dali. Bylo by fajn, aby ještě více automobilek se do závodů pustilo.