Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i30 CW po 100.000 kilometrech: Dojem kazí koroze

Aleš Jungmann
Diskuze (389)
Dlouhodobý test spolehlivosti ukázal kladné, ale i záporné stránky vozu Hyundai i30 CW 1,6i CVVT (93 kW).

Časopis AutoTip zveřejňuje v čísle 2/2012 výsledky dlouhodobého testu Hyundai i30 CW. Redaktoři německého Auto Bildu zvládli s oblíbeným kombi (u nás je model i30 čtvrtý nejprodávanější) od automobilky Hyundai za dva roky najezdit více než 100 tisíc kilometrů.

Velmi potěšitelná je základní výbava modelu, zahrnující šestici airbagů, patnáctipalcová kola z lehkých slitin, klimatizaci, rádio s CD či pětiletou záruku. Body k dobru sbíral Hyundai také za příjemně naladěný podvozek, sedadla nebo autorádio.

Méně se už redaktorům líbilo utlumení vozu. Pouze pětistupňová převodovka zvyšovala jak hlučnost v kabině, tak spotřebu paliva; Auto Bild ukončil test s průměrnými 9,2 litry Naturalu na 100 kilometrů. Na exponovaných místech interiéru byly vidět po dvou letech stopy dlouhodobého používání a během testu bylo také nutné několikrát měnit žárovky.

hyundai testy autotip hyundai testy autotip

Nejzávažnějším problémem testovaného vozu se však ukázala být koroze na několika místech karoserie včetně okenního rámu zadních dveří. Dle vyjádření automobilky jde o naprosto ojedinělý případ. V případě reklamace by se dveře v rámci záruky měnily celé – a sluší se připomenout, že Hyundai dává na prorezavění záruku 12 let.

Celkově dopadl Hyundai i30 CW 1,6i CVVT relativně dobře: obdržel 20 trestných bodů a známku 3 (ze šesti; čím méně tím lépe). To jej řadí na 43. místo z 81. testovaných, těsně za čtyřicátý druhý Mini Cooper.

Kompletní test s rozpisem servisních nákladů, fotografiemi korodujících míst, žebříčkem dříve testovaných vozů, naměřenými dynamickými hodnotami a množstvím dalších podrobných informací naleznete v aktuálním lednovém vydání Auto Tipu číslo 02/2012.

hyundai testy autotip hyundai testy autotip  

JAKE.AUTO.CZ Hyundai i30 – všechny testy a další články

Aleš Jungmann
Diskuze (389)
1. 5. 2012 23:57
Re: Hrůza
Právě že zrezne víc jak venku. Chemie ZŠ - teplo je katalyzátor.
5. 3. 2012 10:33
Priemerna cena - slusne auto
Ja mam i30 cw 1,6 s rokom vyroby 2008, 55 000 km. Je to jeden z prvych modelov, na ktory sa este davala len 3rocna zaruka. Na to auto nemozem povedat nic zle. Korozia v clanku ma prekvapuje, zrejme blby kus a priemernu spotrebu, ktoru namerali je mozne dosiahnut pri velmi razantnom a agresivnom style jazdy. Mne sa taky udaj zatial nepodarilo dosiahnut. V meste pri -20 mi to zerie 8l, inak 7,5l, mimo mesta do tych 110 kmh 6,5l, na dialnici pri 140 kmh a viac cca 9l, co je standard v tejto triede. Praskajuce ziarovky: stara znama vec, ktora sa riesi dodatocnymi kablami za par eur. Divne ze ich v testivanom modeli este nemali.

Aby som len nechvalil, ked kvalitu porovnam s mojim druhym autom - 16 rocnym audi a3 (dalo by sa povedat, ze jedno z poslednych kvalitnych audi), hyundai samozrejme straca - spomenuty osuchany volant, vydreta radicka (na ebay stoji par eur original), tvrdsie plasty, sem tam sa nejaka nepodstatna drobnost uvolni (lahko opravitelne na kolene i pre analfabeta). Audi aj napriek veku vyzera stale ako nove, nic nevrzga, neodpadava (svojoho casu ale stalo milion sk tj 1,2 mil czk)!!!

Aj napriek lacnejsim materialom auto je spolahlive, jazdi sa s nim prijemne, motor 1,6 s premenlivym casovanim ventilov je zivy a pri jazde v ramci limitov a zdraveho rozumu usporny. Tiez mam pocit ze je oproti inym motorom jednoduchy a nenarocny na prevadzku, co vesti neznicitelnost. Priestoru je v nom habadej, na zadnych sedackach ako v superbe, na dialnici je hlucnejsi ale dlhsi razvor praje komfortu posadke.

Pre tych co vahaju:
Za tie peniaze je to vyborne auto pre bezneho cloveka, alebo rodinu a kludne by som si hyundai kupil zas. Je to taky nenarocny a vacny pracant, ktory sice sem tam vrzne, ale vas nikde nenecha.
21. 1. 2012 00:59
Re: Klasika na auto.cz
Kámo však já o Tobě nic neřek tač nač to alibi s VW a Renaultem...

S poslední větou ale nesouhlasím >:D A to až tak, že vůbec >:D WL pro mě osobně stále zůstává nejstarším miminkem v diskuzi. Bez diskuze >:D
Avatar - PeterLuk
20. 1. 2012 13:56
RE : reakce
Súhlasím s vami...
Hlavne preto, že Hyundai bol kombi a ceed hatchback, kombi býva viac zatažované a vacsinou aj menej vyvážené než originál (hatchback, sedan!). :yes:
20. 1. 2012 12:25
Re: masina
Dík za školení před dvanácti lety jsem HiFi prodával v HiFi studiu a přiznávám že už to tak moc nesleduji, ale ještě něco málo o tom vím. Doma mám Cambridge Audio, repro Acoustic Energy, rack Norstone kabely Acrolink, ale už to nějak moc neřeším mě to stačí.Semtam zajdu okouknout věci od Wilson Benesch, darTZeel, Electrocompaniet, EMM Labs, dokonce jsem uvažoval že koupím DAAD od Acustica Applicata,ale nakonec jsem se rozhodl že pro běžný poslech mi stačí co mám doma a upravovat akustiku místnosti netřeba. Značky co jsem psal nahoře jsem použil jako příklad jelikož mám za to že jsou v obecném povědomí.