Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Tucson přijíždí s novou tváří. A hlavně interiérem

Marek Bednář
Diskuze (26)

Zvenčí jen kosmetické změny, uvnitř zásadní proměna – to je modernizované Hyundai Tucson. Automobilka však vůz ukázala jen na pár obrázcích a o změnách techniky zatím není známo nic.

Poslední, čtvrtá generace Hyundai Tucson se začala prodávat v roce 2020, takže ve světě východoasijských kratších životních cyklů jednotlivých generací je nejvyšší čas na facelift. Ten automobilka čerstvě odhalila a na první pohled by laické oko hledalo novinky složitě.

Zvenčí jsou totiž jen kosmetické; „křídla“ denního svícení vpředu zůstala, jen mají menší počet segmentů, a drobnými změnami prošel také nárazník. Podobně kosmetické změny můžeme očekávat i vzadu, ovšem z jediné fotky, která jakž takž ukazuje i kousek zádě, toho není moc vidět. Je ale jasné, že si hlavní lampy zachovaly svůj vzhled i světelný podpis; snad jen segmenty v nárazníku vypadají trochu jinak. Zda v nich, o půl metru níž, než by člověk běžně čekal, zůstávají blinkry, zatím není známo.

Mnohem větší proměnou prošel interiér. Dva dosud oddělené displeje se nastěhovaly do společného panelu před volantem, v čemž vidíme jasný benefit – centrální displej není tak daleko pohledu na silnici, jako tomu bylo dosud. Bude se s ním tedy, odhadujeme, snáze pracovat. Pro úplnost, oba displeje mají úhlopříčku 12,3“.

Video se připravuje ...

Tucson si nicméně zachoval pevný panel ovládání klimatizace, byť bude většina jeho tlačítek opět patrně dotykových, i několik tlačítek k ovládání infotainmentu o patro výš. Nový je naopak volant, který připomíná ten v modelu Ioniq 5, a všimněte si také třetí páčky pod ním – to je s největší pravděpodobností volič převodovky. Ten měl dosud formát tlačítek na středovém tunelu, pokud zákazník zvolil verzi se samočinným řazením.

Kromě toho se můžou zákazníci těšit na novou matně zelenou a červenou barvu a také nové designy litých kol. Kteří zákazníci to budou, je ovšem otázka – česká tisková zpráva obsahuje na svém konci větu, že vyobrazená varianta nebude nabízena na evropských trzích. Je ale dost dobře možné, že fotky ukazují provedení pro korejský či jiný trh a že změny budou jen drobné.

Jak to bude s pohonnými ústrojími, automobilka zatím neodhalila. Dosavadní tucson měl v nabídce benzínová i naftová provedení, mild hybridy s 48V soustavou, „samonabíjecí“ full hybrid i plug-in hybridní variantu. Pohon všech kol, který byl k mání za příplatek, byl u všech verzí klasický hřídelový s vícelamelovou spojkou, která zapojovala zadní nápravu do hry i preventivně, nejen až v reakci na prokluz kol přední nápravy.

Zda se s modernizací něco změní, se snad dozvíme již brzy; vůz by měl vstoupit na trh někdy v roce 2024.

Marek Bednář
Diskuze (26)

Doporučujeme

22. 11. 2023 11:58
Re: Dotykový displej
Samozřejmě, že dá, dokonce i při vypnutém zapalování
22. 11. 2023 07:30
Re: Dotykový displej
Nedá sa hlasitost nastavovat na volante?
21. 11. 2023 22:17
Re: Re: Jen doufám že přesunou zadní blinkr
Si blbec
Avatar - Mokrous
21. 11. 2023 21:52
Re: Jen doufám že přesunou zadní blinkr
Já nepsal nic o přehlížení směrovek ani nic o tom, že si sám odírám auto a už vůbec ne, že s ním jezdím, ty ***. Celou dobu píšu o tom, že do tebe může kdykoli nějakej jinej dement narazit a ujet. A když to někdo odře plastovej nárazník, tak jet můžeš (i kdyby jen nouzově), ale když ti přitom vymlátí směrovky, tak to bude horší problém.
Dál se s blbem tvého formátu nebudu zdržovat.
21. 11. 2023 21:17
Re: Jen doufám že přesunou zadní blinkr
Diskuze začala o snadném přehlédnutí směrovek. Dal jsem odkazy z kterých plyne co je opravdový problém.
A ano pokud máš časté problémy s odřením auta, tak Tvoje inteligence není asi nejvyšší.
Ano u nás v obci se nestřílí a ani není válka v ČR.
Ani nevidím na firemním parkovišti (cca300aut), že by byla většina s rozbitými nárazníky, ani na silnicích je nepotkávám, ani v zahraničí na dovolené jsem neviděl samá rozbitá jezdící auta.
Ty jezdíš s rozbitým nárazníkem dennodenně a taková auta potkáváš, no proč ne. Nepácháš přestupek?Karoserie má být bez trhlin, ostrých hran prasklin... .
Po rozbití světlometu srnkou stále svítil a blinkr funkční, tak jak to bude.

Ale zato třeba bylo některé rozbité a už nepojízdné?Aha tam by už asi nevadila nejen nefunkční směrovka, když už je to celé na odpis. Tak bych doporučil se autu vyhnout úplně, protože i to riziko tam je.