Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I zrezlý vrak může stát ranec. Tohle zbídačené Porsche se vydražilo za miliony

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Jsou auta, která mají vysokou hodnotu i ve stavu, kdy nejenže nejsou pojízdná, ale rovnou připomínají orezlý vrak.

Čerstvým důkazem může být Porsche 356A 1600 Cabriolet z roku 1958, které se pár dny v Austrálii vydražilo za v přepočtu zhruba 3,9 milionu korun. Přestože posledních asi 25 let strávilo zavřené v prostoru pod kostelem ve městě Brisbane. A přestože není ve zrovna dobrém stavu.

Konečná suma také výrazně přesáhla původní odhad aukční síně Shannons, která počítala, že by se 356 mohla prodat za 1,5 až 2 miliony korun.

Porsche přitom na pohled vypadá poměrně zbědovaně. Největším problémem je koroze a ani interiér nevypadá bůhvíjak. Na druhou stranu je kabrio alespoň kompletní.

Především však jde o vzácný kousek s raritním pravostranným řízením, zájemce jistě dále zaujalo, že se jedná o verzi Super, jejíž 1,6litrový motor dává 75 koní, tedy o 5 víc než standardní provedení Normal. Za zmínku stojí i originální příplatkové prvky, například výrazné nárazníky nebo nasazovací pevná střechu.

A protože jde o vůz z roku 1958, má už modernější karoserii, kterou vyrobila společnost Reutter, a interiér s novými sedadly.

Zajímavé také je, že australští experti už přišli s částkami, které podle nich bude nový majitel potřebovat na renovaci. Pokud zatouží po špičkovém stavu, mohou ho opravy stát něco mezi 2,5 až 3,4 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

15. 12. 2022 16:58
vraky
Myslím si, že ve správných rukou z toho může opět vzniknout moc pěkný kousek. Také jsem měl dlouhá léta na zahradě jeden vrak. Ten ale určitě takovouto hodnotu neměl. Co se dalo ještě prodat jako součástky, to jsem z něj vydoloval a o zbytek se postaral výkup kovů Plzeň - https://www.kovosrot-suda.cz/…vykup-kovu-plzen