Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ikonické modely Ford budou i v budoucnu nabízet spalovací motory

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Zatímco v Evropě chce být Ford plně elektrický, v zámoří si spalovací motory ponechají přinejmenším ikonické modely, jako například Mustang nebo Bronco.

Automobilka Ford sice v poslední době masivně investovala do elektromobility a netají se svými plány stát se jedním z největších hráčů na trhu čistě elektrických vozidel, přesto nezapomíná ani na zájemce o tradiční spalovací motory, v jejichž vývoji bude evidentně ještě nějakou dobu pokračovat.

John Lawler, finanční ředitel automobilky, v rozhovoru pro Autonews uvedl, že automobilka stále spatřuje mnoho příležitostí v segmentu spalovacích motorů, což označil za strategickou výhodu. Podle šéfa automobilky Jima Farleyho by se navíc automobilka měla více soustředit na spalovací motory pro produkty s vášnivými majiteli, jako je SUV Bronco nebo sportovní Mustang.

Ani tyto dva modely by však neměly uniknout přinejmenším částečné elektrifikaci. Již delší dobu se totiž ví, že Bronco dorazí také v plug-in hybridní verzi. Nový Ford Mustang, na jehož vývoji by se nyní mělo aktivně pracovat, by pak mohl nabídnout elektrifikovaný 2,3litrový čtyřválec EcoBoost a možná i elektrifikovaný 5,0litrový osmiválec Coyote.

Nové generace populárního sporťáku se přitom (podle původních spekulací) měla představit již v příštím roce, s ohledem na komplikace způsobené pandemií a problémy s čipy se však očekává, že bude nový Mustang představen až v roce 2024. Podle různých zvěstí se přitom máme opravdu nač těšit.

Kromě elektrifikovaných motorů se totiž hovoří také o zajímavém elektrifikovaném pohonném ústrojí, složeném z motoru V8 a dvou elektromotorů, které si Ford nechal před časem patentovat. Objevují se navíc spekulace, že by se z Mustangu mohlo stát i čtyřdveřové kupé, navíc možná i s pohonem všech kol.

Zůstává však otázka, v jaké podobě (a zda vůbec) dorazí nový Mustang na starý kontinent.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 2. 2022 13:23
Aspon že tak
:yes: :yes: :yes:
8. 2. 2022 19:38
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/