Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indická Jawa se připravuje na návrat do Evropy, prý už má i homologaci

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Jedna z nejpovedenějších reinkarnací klasické Jawy se možná již brzy vrátí na svůj domovský kontinent.

Nová indická reinkarnace klasických motocyklů Jawa, za jejichž výrobou stojí prostřednictvím společnosti Classic Legends korporace Mahindra &Mahindra, byla světu odhalena v listopadu 2018 a téměř okamžitě se stala hitem. A bylo celkem evidentní, že takový úspěch nikdo neočekával.

Společnost se sice snažila zvětšovat svou dealerskou síť, absolutně ovšem nestačila přijímat objednávky, kterými byla doslova zavalena. Zákazníci tak museli čelit nekonečným dodacím lhůtám a někteří si následně stěžovali na pochybnou kvalitu, která byla očividně způsobena vysokým tempem produkce.

Nyní už by se však měla situace na domovském trhu uklidnit, jak naznačují tamní média. Ostatně tomu nahrávají i nedávno oznámené plány značky, která se chce oficiálně vrátit na starý kontinent.

Několik indických zdrojů navíc tvrdí, že se již Mahindře podařilo homologovat Jawu 300 pro prodej na evropských trzích, díky čemuž by mohly první kusy dorazit do showroomů možná ještě v tomto roce. A prvním trhem, kde bude nová Jawa dostupná, by mělo být Česko.

Pro Mahindru se tak jedná o sázku na jistotu, neboť právě v Česku vyvolaly nové indické modely Jawa obrovský zájem. Je však možné, že bylo Česko vybráno i z praktických důvodů, jako je poloha nebo (možná) vstřícnější regulace, jak naznačuje web RideApart.

Indické motocykly by měly putovat na starý kontinent bez jakýchkoliv designových změn, kvůli přísnějším evropským regulacím však mělo dojít k úpravě několika různých komponent motoru. Žádný z indických zdrojů ale bohužel nezmiňuje nic konkrétního.

Není také jasné, kdy (a zda vůbec) se indické motocykly Jawa dostanou na další evropské trhy. Podle očekávání zahraničních médií by to však díky rostoucí popularitě maloobjemových motocyklů s retro designem mohla být jen otázka času.

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - CHerokee
29. 4. 2020 18:10
Re: Konkurence
Bez servisu to nejde. Ne s novou motorkou.
29. 4. 2020 07:33
Re: Konkurence
Myslím si, že tahle Indie (Royal Enfield) bude o něco spolehlivější než třeba HD, takže na co servis. Z mého pohledu jsou zajímavým doplněním motocyklového trhu Honda CRF 250 L a Kawasaki KLX 230. I když jde o maloobjemová endurka je s oběma velká zábava a to samozřejmě hlavně někde na polňačkách nebo motokrosové trati. Cenově jsou okolo 120 tis.
Avatar - kari.laz
29. 4. 2020 06:49
Re: to zní slibně
To je přestřelená cena. Jo ještě tak něco s větším motorem, alespoň ala 500OHC.
Avatar - CHerokee
28. 4. 2020 22:14
Re: Konkurence
Jenže ten má jediný servis v Praze. A to je tragédie...
Avatar - CHerokee
28. 4. 2020 22:14
Re: to zní slibně
No já četl, že od nás si vzali pouze plány starších strojů. Motor vznikal v Itálii. Jawa už natiskla i plakáty, mám doma.