Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti má problém se jménem Eau Rouge

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Infiniti zvolilo pro svůj ostrý koncept Q50 jméno Eau Rouge. Logické, jedná se přece o slavnou zatáčku ve Spa-Francorchamps. A teď nastal problém...

Luxusní a dnes již také sportovní odnož Nissanu zvolila trefné jméno. Sedan s pořádným výkonem nazvat podle místa závodního okruhu? Dobře, podobné nápady měla už spousta automobilek. Ale prostě se samy nabízí. Navíc si nechala auto zrovna v Ardenách i nafotit, i se Sebastianem Vettelem. Infiniti totiž jeho tým Red Bull Racing sponzoruje a dostalo se i do názvu týmu. A samozřejmě si jméno Eau Rouge nechalo i zaregistrovat coby ochrannou známku, aby předešlo soudním sporům.

Jak se ovšem zdá, to se mu úplně nepovede. Ozval se totiž samotný okruh, že se mu použití názvu proslulé zatáčky jaksi nezamlouvá. Takže nejdřív rudý bolid i se čtyřnásobným šampionem F1 dovnitř pustí a teď se jim to nelíbí? V prvním případě nejspíš zvítězily komerční zájmy, určitě si nechalo vedení trati pořádně zaplatit. Ona navíc není tak úplně soukromá, vždyť do přelomu století sloužila část více než sedmikilometrového okruhu jakou veřejná silnice. A vlastní jej valonská vláda, takže veškeré utržené peníze se sypou do regionální kasičky...

Pierre-Alain Thibaut, jeho současný šéf, agentuře Bloomberg v telefonickém rozhovoru doslova řekl: „Je to jako když chtějí ukrást samotné jméno okruhu! Považujeme to za přesný opak fair play“. Evropská unie přitom potvrdila ochranu už v dubnu letošního roku, US Patent and Trademark Office sdělil na svých internetových stránkách, že příslušný spis vydá 4. listopadu a zároveň otevře zákonnou třicetidenní lhůtu pro případné stížnosti. Soudní spor se tak zřejmě odehraje na americké půdě. Že k němu dojde, je jasné, Belgičané si to prostě líbit nenechají...

Stefann Weinmann, mluvčí Infiniti, už 22, srpna sdělil, že automobilka testuje komponenty pro ostrou Q50, ale o její produkci ani případném názvu nebylo dosud rozhodnuto. To ale nevadí, prototyp byl představen už v lednu na detroitské NAIAS. A nedávno se spekulovalo, že bude jméno Eau Rouge použito i pro celou sportovní divizi. Další ukázková demonstrační jízda Q50 se uskuteční v texaském Austinu při Grand Prix USA 29. října. Pokud skutečně přijde do série, zaplatíme za ni určitě zhruba 2,17 milionu korun.

Okruh mezi obcemi Francorchamps, Malmedy a Stavelot byl otevřen už v roce 1924 a původně měřil takřka 15 km, později se dočkal zkrácení o 800 m. Nedaleko lázeňského městečka Spa se skutečně jezdilo po veřejné silnici, nešlo o autodrom jako třeba Nordschleife. V roce 1979 se zde odehrály razantní úpravy kvůli bezpečnosti, aktuálně měří trať po dalších několika modifikacích 7.004 m. Eau Rouge (Červená voda) je název potoka, který protéká kolem ardenskými lesy.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
23. 10. 2014 16:18
Re: Je fajn vědět...
Ano, "kdo je trošku v obraze".
Ale i pro toho, kdo není v obraze - dobré auto nedělá dobrým jméno, ale něco úplně jiného.
23. 10. 2014 15:50
Re: Je fajn vědět...
Musím dat mariachimu za pravdu.
Avatar - Bully_
23. 10. 2014 13:02
Re: Je fajn vědět...
Myslim, ze kdo je trosku v obraze, tomu pri vysloveni slovniho spojeni Eau Rouge vstavaji chlupy az na zadnici a neni to kvuli mensinove sexualni orientaci :-)
Tahle saskarna je dost mozna naopak velmi dobre promysleny marketingovy tah.
23. 10. 2014 08:09
Je fajn vědět...
...že třetinu ceny auta tvoří poplatky za licence za název, který zní jako jméno parfému pro teplé kadeřníky a dalších deset procent jsou promítnuté poplatky za soudní spory.
Méně šaškáren a více výsledku by to chtělo.
Avatar - rimow11
23. 10. 2014 08:05
Re: Q50
:yes: