Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Irizar i6: Španělský elegán nastupuje v nové generaci (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Irizar s novou generací modelové řady i6 navazuje na loňskou premiéru své flotily vlajkových lodí v podobě modelů řady i8.

Španělská karosárna sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) v loňském roce představila modelovou řadu luxusních autokarů Irizar i8, do jejichž vývoje investovala celkem 18 milionů euro a letos se vydává stejným směrem s novou generací modelové řady i6.

Novinka navazuje na i8 moderními a zároveň elegantními liniemi své karoserie. Ta zaujme dynamickými pojetím předních partií s LED světlomety i provedením boků a ztvárněním zadních partií.

Základní nabídka karoserií řady i6 nabídne čtyři různé celkové délky. První dvě provedení dlouhá 12,2 m a 12,9 m stojí na dvounápravovém podvozku, zatímco verze dlouhé 14,0 m a 15,0 m jsou určeny pro třínápravové podvozky. Volit lze i ze dvou celkových výšek s hodnotami 3,5 m a 3,7 m.

Irizar nabídne novou generaci i6 podobně jako autokary řady i8 s motory od společnosti PACCAR. Přeplňované vznětové řadové šestiválce, splňující emisní normu Euro 6, mají být k dispozici v provedení MX-11 o objemu 10,8 litru a MX-13 o objemu 12,9 l s výkony od 271 kW (368 k) do 375 kW (510 k). Nejvyšší točivý moment je pak od 1600 N.m do 2500 N.m.

S těmito pohonnými jednotkami spolupracují šestistupňové nebo dvanáctistupňové automatické převodovky ZF a stejné značky jsou i přední a zadní nápravy autokarů, které u všech provedení i6 disponují kotoučovými brzdami. Součástí výbavy je elektronicky ovládané vzduchové odpružení a samozřejmostí jsou ABS, ASR, ESC i EBD.

Irizar vedle kompletních autokarů s motory PACCAR a komponenty ZF nabízí i možnost montáže karoserií na autobusové podvozky výrobců jako jsou například Volvo nebo Scania.

Interiér autokarů i6 nabízí řadu možností konfigurace sedadel a Irizar uvádí, že má pro tuto modelovou řadu k dispozici tři různé druhy toalet. Stavitelná sedadla mají poskytovat maximální komfort a cestující mohou vedle výkonného klimatizačního systému s výdechy pro jednotlivá sedadla počítat i s LED osvětlením a multimediálním systémem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barry Lyndon
14. 11. 2016 13:17
Re: Regiojet bude zase vo veľkom nakupovať...
Jančura říkal, že to kupovali hlavně kvůli designu (což byl tehdy dobrý tah), ale technicky, že ty autobusy za moc nestojí...
Avatar - jozephko
13. 11. 2016 20:14
Regiojet bude zase vo veľkom nakupovať...
:-)