Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Irského řidiče tesly popotahovali za to, že nedržel za jízdy volant. U soudu to obhájil

Marek Bednář
Diskuze (1)

Noela Bourka, který se živí mimo jiné vývojem systémů pro autonomní vozy, zastavila irská policie, protože ve své tesle jel bez držení volantu. U soudu vysvětlil, co je Autopilot a jak to funguje, a odešel zproštěn obvinění.

Automobilka Tesla, stejně jako všechny ostatní, jejichž auta nabízejí možnost poloautonomní jízdy, výslovně uvádí, že je třeba stále držet volant. Sedmatřicetiletý motorista Noel Bourke však ve své tesle za jízdy po irské dálnici M50 v březnu 2021 volant nedržel – měl ruce složené na prsou – a byl za to pokutován.

Policista Colin McCluskey, který si Bourkovy chyby všiml a zastavil ho, uvedl, že měl „obavu, že řidič nebude schopen ovládat vůz, kdyby bylo potřeba se něčemu vyhnout“ a dodal, že „držení volantu zlepšuje stabilitu vozu a těla řidiče“. Jakkoliv může to druhé vyjádření být nesmyslné, to první má reálný základ.

Video se připravuje ...

Bourke s přestupkem nesouhlasil a věc táhl k soudu, který se završil před několika dny. U něj se označil za nevinného, navzdory tomu, že přiznal, že volant nedržel. Vypověděl však, že sledoval fungování suity asistenčních systémů Autopilot a vysvětlil, co a jak tento prvek výbavy jeho tesly dělá.

V oboru autonomní jízdy není „jen“ poučeným laikem, živí se vývojem technologií pro armádu a autonomní vozidla. U soudu přiznal, že v případě nečekané situace by jeho reakce byla rychlejší, kdyby měl ruce na volantu. Policista ale uznal, že Bourkova jízda nebyla ničím nebezpečná a nikdo jiný nebyl ohrožen. Soud tedy Bourka zprostil obvinění.

Drželi byste za jízdy volant, i kdyby vám to auto vybavené systémy pro poloautonomní jízdu pořád nepřipomínalo?
  • Ano, je to bezpečnější
    42,6%
  • Ve městě ano, na dálnici spíš ne
    19,5%
  • Co nejméně by to bylo nutné
    14,9%
  • Mé auto nemá schopnost poloautonomní jízdy
    23%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Marek Bednář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Horký Rom
30. 10. 2023 18:27
moc líbí
hezky pejsek :yes: