Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Daily: International Van of the Year 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Nejmenší užitkový model italské značky Iveco ve své nejnovější podobě získal titul International Van of the Year 2015.

Titul International Van of the Year je udělován od roku 1992. Letos tvořilo odbornou porotu 23 evropských novinářů specializujících se na lehká užitková vozidla. Výsledky byly vyhlášeny na právě začínajícím veletrhu užitkových vozidel IAA v německém Hannoveru.

Iveco získalo prestižní ocenění poprvé v roce 2000 a letošní titul je druhý, který míří k této značce. Nové Daily zvítězilo v užším výběru s náskokem 17 bodů před novou generací Mercedes-Benzu Vito. Třetí pozici obsadil Ford Transit, který tak nenavázal na loňský a předloňský úspěch modelů Transit Connect a Transit Custom. Finálovou pětici pak uzavírají trojčata Fiat Ducato/Citroën Jumper/Peugeot Boxer a dvojčata Renault Trafic/Opel Vivaro.

Předseda poroty IVOTY Jarlath Sweeney uvedl, že nové Daily získalo titul oprávněně a připomněl, že se může pochlubit širokou paletou verzí od dodávek přes minibusy až po podvozky pro montáže nástaveb a na rozdíl od řady konkurentů nabízí možnost volby mezi konvenčními i alternativními pohonnými jednotkami.

Iveco Daily sází na klasickou konstrukci podvozku s rámem, zajišťující kromě odolnosti, všestrannosti a dlouhé životnosti vozidla i jednodušší montáž různých nástaveb na podvozky této řady.

Všechny modely do 3,5 tun jsou vybavené novým předním odpružením, které má zajistit optimální ovládání vozidla, zlepšit komfort pro posádku a zvyšovat maximální přípustné zatížení na nápravu. Pro modely s jednomontáží na zadní nápravě byla vyprojektovaná i nová geometrie zadního odpružení, která snižuje výšku ložné plochy přibližně o 55 milimetrů a tím výrazně usnadňuje operace nakládání a vykládání z vozidla.

Nová generace vozu Daily je také silně orientována na současné požadavky trhu, dosahuje více než 5% snížení spotřeby oproti předešlému modelu a snižuje celkové náklady na provoz vozidla.

Nová kabina je odhlučněná lepší zvukovou izolací a oproti předchůdci má být pohodlnější, což zajišťuje její pozice spolu s účinnější klimatizací. Pocity z jízdy mají být srovnatelné s jízdou v současném komfortním osobním automobilu.

Iveco Daily ve své první generaci vstoupilo na trh v roce 1978 a je nabízeno prakticky ve všech částech světa. Důkazem jeho popularity je přes 2,6 milionu prodaných vozů ve více než 110 zemích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - sendador
25. 9. 2014 12:08
Re: o kvalitách
Mne se celkem libi :yes:
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2014 09:57
Re: o kvalitách
zbadat toto v spatnom zrkadle.... tak sa clovek aj zlakne ;-)

ale nie vazne, celkom fajn kara..... v tej autobusovej verzii sa mi celkom pozdava.... solidny autobus........ mozno by ten napis iveco na kapote mohol byt kludne aj na tej ciernej maske nizsie.... ale to len taky detail..... asi by to aj tak moc nepomohlo >:D
Avatar - marek.g
25. 9. 2014 09:27
Re: o kvalitách
mě to připadá jako by to už bouralo >:D
Avatar - 3_diamanty
25. 9. 2014 09:26
Re: o kvalitách
ma taky zaskodnicky usmev ;-) ... ale inak v tej verzii pre pasazierov .. riadny autobus :yes:
Avatar - marek.g
25. 9. 2014 08:43
o kvalitách
Iveca nepochybuji,ale ta přední maska je obludná 8-s