Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar chystá crossover a XF kombi

Diskuze (9)
Podle neoficiálních informací chystá Jaguar dva nové modely, které využijí aktuálních trendů na trhu s prémiovými automobily.

Aktuální portfolio Jaguaru je dokonalou ukázkou tradiční modelové politiky v kombinaci s moderním designem. Tahounem prodejů je sedan vyšší střední třídy XF, pro náročnější zákazníky je určena limuzína XJ a kupé nebo kabriolet XK/XKR. Konvenční přístup se má ale brzy změnit.

Produktový ředitel Adrian Hallmark se v rozhovoru pro britský časopis Autocar nechal slyšet, že Jaguar potřebuje crossover a měl by přestat spoléhat čistě na modely s karoserií sedan. Z toho je zřejmé, že britská automobilka chce lovit v podobných vodách jako BMW 5 Gran Turismo, Mercedes-Benz třídy R nebo snad dokonce Porsche Cayenne.

Cílem této nové produktové strategie je vymanit se z určité strnulosti, do které Jaguar upadl v době vlastnictví Fordu, zatímco německá konkurence zaplňovala nebo i vytvářela nové segmenty.

Ve stejném rozhovoru se představitel automobilky zmínil i o brzkém příchodu kombi verze modelu XF, který by měl představovat 20 % odbytu této modelové řady, a rozhodnutí nabídnout do modelů Jaguar pohon 4x4, který je zákazníky v Evropě a na východním pobřeží USA často vyžadován.

Budoucnost Jaguaru prý spočívá v lehkých karoseriích. Spekulace o tom, že nástupce modelu XF i nový sportovní model XE dostanou samonosnou hliníkovou karoserii, se ale potvrzení z jeho úst nedočkaly.

Diskuze (9)
Avatar - positivemind
16. 12. 2010 07:57
Re: SUV prosím ne
Ano, to by mohla být možnost. Obecně se uvidí, jestli se pověst aut zlepší, hodně lidí to přisuzuje šílenému bývalému servisu tady v ČR.

Nový RR a RR Sport jsou naprosto překrásná auta, uvnitř top materiály i ergonomie, jen ta funkčnost občas pokulhává... ale to bude asi to "samé" jako u frantíků - v rodině máme čtvrtýho vč. dodávky a nic se neděje :-)
15. 12. 2010 20:57
Re: SUV prosím ne
Budes mit asi pravdu. Ja to napsal spatne. Presto jsme spis myslel na platformu Range Rover Evoque a pote samoseou nove pripravovano platformu u model Range Rover co ma byt do 2-3 let za dverma.
Avatar - positivemind
15. 12. 2010 20:27
Re: SUV prosím ne
Platformy Range Roveru asi nebudou nejlepší volbou, potřebovaly by totiž váhově ubrat. Na druhou stranu Jaguar začal používat lehký karoserie a XJ je na svou velikost lehký auto, takže by s tím třeba něco provedli.

Elektronika auta je největší problém, když máš vše řízené elektronikou - elektronické uzavírání diferenciálů, vzduchový kompresor, navigace atp. a hlavně, jakmile ti to začne hlásit chybu, můžeš úplně přestat jet.
15. 12. 2010 20:06
Re: SUV prosím ne
O slavne poruchovosti v minulosti na adresu Jaguaru jsem cetl mnoho, ale co se tyce Range Roveru krome problemu s eletrikou ani moc ne... ?

Je to kazdopadne rozumny tah, jak rozlozit naklady platforem z budoucich Range Roveru do Jaguaru.
Avatar - positivemind
15. 12. 2010 17:32
SUV prosím ne
Na poruchová britská SUV tu už máme Range Rovera, není třeba mít ještě další >:D