Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Heritage míří na letošní Mille Miglia

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská značka prostřednictvím svého oddělení Jaguar Heritage vyšle na Mille Miglia devět svých neslavnějších vozů z padesátých let.

Mille Miglia se letos koná od 14. do 17. května a posádky historických vozidel zde čeká více než tisíc mil na trase z Brescie přes Rimini do Říma, Parmy a pak zpět do Brescie.

Jaguar Heritage právě zde hodlá oslavit 80. výročí používání jména Jaguar, s nímž se poprvé v roce 1935 představil model SS Jaguar 2,5 litre a následně jej začaly používat i ostatní modely, zatímco původní SS se stalo minulostí.

V rámci oslav 80. výročí jména Jaguar se na start Mille Miglia postaví tři závodní speciály C-Type, tři zástupci modelu D-Type a XK120, XK140 a MK VII. Za volanty těchto vozů pak mají usednout hvězdy ze světa motoristického sportu i showbyznysu, které budou navíc zveřejňovat své pocity a zážitky z průběhu soutěže prostřednictvím Twitteru.

Příznivcům motoristického sportu bude bezpochyby nejbližší pětinásobný vítěz 24 hodin Le Mans a trojnásobný vítěz 24 hodin v Daytoně britský závodník Derek Bell, který bude startovat s Jaguarem C-Type.

Druhý C-Type s registrační značkou NDU 289 bude pilotovat Mike Cross, hlavní inženýr Jaguar Vehicle Integrity a za volant třetího C-Type s registrační značkou PUG 676 usedne Ben Cussons, předseda Royal Automobile Club.

Ian Callum, ředitel pro design značky Jaguar, si na Mille Miglia vyrazí s D-Type stáje Ecurie Ecosse, pyšnícím se druhým místem z 24 hodin Le Mans roku 1957.

Ve zbývajících závodních D-Typech, roadsterech XK120 a XK140 i limuzíně MK VII se představí především hudební a televizní britské hvězdy spolu s několika publicisty. Mezi nimiž je například i Simon Kidston, který patří k nejuznávanějším odborníkům na klasické automobily.

Klasické Jaguary na letošní Mille Miglia doplní i několik nových sedanů Jaguar XE s VIP posádkami.

Mille Miglia (italsky tisíc mil) patří k nejvěhlasnějším automobilovým závodům. Původně se jezdilo v letech 1927 až 1957, kdy byl závod po dvou smrtelných nehodách oficiálně zakázán.

Tradice ale neskončila – v letech 1958 až 1961 se Mille Miglia jezdila jako rallye vyjížďka při dodržování legálních rychlostí. Od roku 1977 je pak závod určen pro historická vozidla vyrobená do roku 1957.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)