Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar postavil první nový C-Type. Výroba si vyžádala 3000 hodin práce

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jaguar na začátku loňského roku oznámil, že obnoví výrobu jednoho ze svých nejslavnějších závodních aut. Nyní se chlubí prvním hotovým exemplářem.

Jaguar C-Type je skutečná závodní legenda. Vůz, jemuž anglická automobilka dala oficiální označení XK120-C, se původně vyráběl v letech 1951 až 1953. Celkem podle dostupných zdrojů vzniklo 43 exemplářů.

Do historie motorsportu se C-Type zapsal především dvěma triumfy ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Slavný závod tenhle Jag ovládl v letech 1951 a 1953. Zajímavé také, že C-Type už v té době využíval kotoučové brzdy, které prosadil dokonce závodník Stirling Moss.

S kotoučovými brzdami se C-Type poprvé postavil na start závodu ve francouzské Remeši, ten se jel 29. června roku 1952. Jaguar 50kolový a 360 kilometrů dlouhý závod ovládl.

A právě na vítězný stroj navazuje první vyrobený nový C-Type z řady Continuation. Má totiž pastelově zelenou karoserii a semišové zelené sedačky. Výrobce upozorňuje, že stavba vozu si vyžádala 3000 hodin práce. Auto také podstoupilo 450 kilometrů testů. Pod kapotou pracuje 3,4litrový řadový šestiválec se třemi karburátory a výkonem okolo 220 koní. 

Video se připravuje ...

Jaguar plánuje postavit celkem osm exemplářů. Všechny samozřejmě vznikají podle dobové dokumentace, ručně a pomocí tradičních postupů - tedy podobně jako originál. I proto se nová auta mohou účastnit historických akcí pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace.

Automobilka ovšem do procesu zapojila také moderní CAD nástroje, které pomáhají s doladěním finálního designu. Zájemci si zase mohou pohrát v online konfigurátoru, kde si mohou vyzkoušet různé barevné konfigurace. Na výběr je z 12 odstínů laku karoserie a 8 provedení interiéru, zvolit lze také bílé kruhy na startovní číslo.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme