Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar představuje nový elektrický hypersport s 1.020 koňmi. Bohužel se s ním však nesvezete

David Bureš
Diskuze (5)

Jaguar Vision Gran Turismo je opravdu krásné futuristické gran turismo s elektrickým pohonem. Má však jeden háček.

Automobilka Jaguar aktuálně koketuje s myšlenkou nabídnutí supersportu – takový model by dokonce mohl nahradit dnešní sporťák F-Type. Ještě předtím než případně bude takový vůz realizován (bojíme se, aby nedopadl jako koncept C-X75, který se po letech nadějí nakonec bohužel nevyráběl), designéři Jaguaru supersport opravu navrhnuli. Pro fanoušky však máme smutnou zprávu, s Jaguarem Vision Gran Turismo se nesvezete. Respektive projedete se s ním jen ve virtuálním světě.   

Britská automobilka se totiž přidala k dnes už celé plejádě značek, které navrhnuly speciální model výhradně pro potřeby slavné závodní série Gran Turismo, která je dostupná pro Sony Playstation 4. Konkrétně bude Jaguar Vision Gran Turismo možné do hry Gran Turismo Sport stáhnout na konci listopadu.

Video se připravuje ...

Využití ve virtuálním světě znamená, že designéři Jaguaru mohli opravdu popustit uzdy své fantazie a navrhnout od základu nový automobil. To přesně udělali, přičemž se inspirovali závodními Jaguary historie, konkrétně se futuristický design s dlouhou kapotou inspiroval ikonickými speciály C-Type a D-Type, zatímco technika má vycházet z elektrického monopostu I-Type 4 pro Formuli E a závodního I-Pace eTrophy.

Konkrétně autoři tvrdí, že hráči budou mít k dispozici vůz o výkonu 750 kW (1.020 koní) a točivém momentu 1.200 N.m, které mu umožní zrychlit z 0-100 km/h za méně než dvě sekundy a jet rychlostí přes 320 km/h. Základem virtuálního speciálu má být moderní konstrukce, využívající lehký a zároveň tuhý monokok z karbonových vláken a hliníkových slitin. Díky tomu speciál váží navzdory elektrickému pohonu jen 1.400 kg, které jsou mezi nápravy rozloženy v ideálním poměru 50:50.

Při jízdě přitom nemá tenhle Jaguar bzučet, jak by se od elektrovozu dalo očekávat, místo toho se autoři opět inspirovali slavným Jaguarem D-Type závodícím v Le Mans v roce 1957. Při návrhu zvuku totiž použili nové nahrávku zvuku jeho motoru o objemu 3,8 litru.

Také interiér má využívat nejmodernějších řešení, jako je třeba technologie hologramu. K dispozici má být umělá inteligence nazvaná vtipně KITT-e (že by odkaz na slavný akční seriál s Davidem Hasselhoffem v hlavní roli?), která umí zobrazit různé informace v odlišných formátech, včetně 3D mapy.

„Projekt kompletně vedli naši mladí designéři, pro něž to byla životní šance vytvořit vozidlo inspirované naším neuvěřitelným dědictvím, avšak posunující hranice budoucího designu. Tým odvedl neskutečnou práci, vytvořil něco, co je jasně identifikovatelné jako Jaguar, inspirované, ale nikoliv omezené naší ikonickou minulostí,“ říká k výtvoru ředitel designu automobilky Julian Thomson, který na této pozici letos nahradil slavného Iana Calluma.

Závodní série Gran Turismo už několik let nabízí automobilkám navrhnout automobil přímo pro tento simulátor. Této možnosti využily už mnohé značky, za všechny zmiňme díla Audi e-tron Vision Gran Turismo, Bugatti Vision Gran Turismo, Mercedes-AMG Vision Gran Turismo, Mini Clubman Vision Gran Turismo nebo Mitsubishi XR-PHEV Evolution Vision GT. Některé automobilky pak dokonce virtuální model reálně postavily v životní velikosti pro potřeby sebepropagace.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
27. 10. 2019 10:56
Smutna utecha 🙂
Moze sa velmi rychlo stat najpredavanejsim Jaguar EV 😀
Avatar - Magister
26. 10. 2019 23:27
Být nimi
..tak o EV vozech už neuvažuju a už s nimi ani nelaškuju, protože I-Pace je takový prodejní průser, že to může odskákat celá automobilka.