Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XE s novou platformou a čtyřválci přijede ještě letos

Jan Mička
Diskuze (8)
Rodina Jaguarů se rozroste. Příští rok můžeme očekávat zcela novou modelovou řadu a moderní čtyřválcové motory.

Nejnovější plány automobilky Jaguar zazněly ústy generálního ředitele značky Ralfa Spetha při příležitosti jeho pro na ženevském autosalonu. V souvislosti s dokončením nové britské motoráky, ve které bude Jaguar poprvé po asi dvaceti letech vyrábět vlastní motory, zazněla také informace o přípravách nové modelové řady. Na rozdíl od některých konkurenčních značek se Jaguar primárně nezaměří na SUV, ale na zcela nový sportovní sedan. Vůz ponese označení XE a představen bude ještě letos.

Jaguar je zatím co do fotografií skutečně tajemný, vystačit si tedy musíme pouze s počítačovým návrhem přední části a detailními snímky konstrukce hliníkové samonosné karoserie. Podobný systém už automobilka představila u konceptu C-X17, novou modulární platformu Intelligent Aluminum Architecture (iQ[Al]) však v sériové podobě poprvé využije právě nejnovější sportovní sedan.

Doménou připravovaného modelu XE bude zcela nová generace vznětových a zážehových čtyřválců. Jako první se do prodeje dostane právě verze spalující naftu, která postupně nahradí všechny verze stávající dva-dvojky (TD4/110 kW, SD4/140 kW a 2.2D/120 nebo 147 kW), pocházející ze společného vývoje Fordu a koncernu PSA. Přibližně po roce a půl se dočkáme zážehového čtyřválce, který nahradí přeplňovaný čtyřválec z dílny Fordu (177 kW).

Jan Mička
Diskuze (8)
6. 3. 2014 08:02
Re: parada
Bez šestiválce, ať už benzínu s kompresorem nebo nafty (tam asi budou čekat na novou generaci) by to bylo smutný. O famózním V8 si nejsem jistej, když tvrdí, že z nový řady čtyřválců bude verze pod 100g/km a jiná verze s top speed 300km/h.
Avatar - Ja Prvni 123
5. 3. 2014 21:32
Re: parada
jestli chceš něco rychlešího.. tak můžeš jít třeba pro tohle:

[odkaz]

pětilitrový V8 s kompresorem už by mohl stačit, ne?
;-)
Avatar - Ja Prvni 123
5. 3. 2014 21:22
Re: parada
No - ja Jaguaru taky fandím.. a rozhodně umí - ale to, co tady v tom článku je docela málo, ne?
Jediný, co mě potěšilo, je tunel na kardan, co je vidět na podlaze toho auta...
;-)
Avatar - Ja Prvni 123
5. 3. 2014 21:20
Chlapi fakt si to po sobě čtěte...
:-(
Chybí písmena.. půlky slov..
5. 3. 2014 15:59
Re: parada
jedine v tvojej hlave :-)