Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak dlouho vydrží motor běžet bez oleje? Podívejte se na pokus s osmiválci

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Napadlo vás někdy, jak dlouho asi vydrží běžet motor bez oleje?

Skoro bychom řekli, že tuhle otázku si položila většina zvídavých nadšenců do aut. Ale asi jen málokdo se rozhodl najít také odpověď. Britský novinář Mat Watson patří právě do druhé skupiny.

Watson si totiž řekl, že by tohle téma mohlo představovat zajímavý obsah pro YouTube kanál Carwow, jehož je hlavní tváří. Sehnal si rovnou dvě auta, obě od prémiových výrobců, obě stará zhruba 20 let a obě se zážehovým, atmosféricky plněným vidlicovým osmiválcem pod kapotou. Oba vozy rovněž nejsou provozuschopné, jejich motory však fungují.

První automobilem je BMW 735i z roku 2001, které pohání V8 o objemu 3,6 litru, druhým pak Lexus LS430 z roku 2000 s jednotkou o objemu 4,3 litru. A z obou byl tedy vypuštěn motorový olej.

Video se připravuje ...

Hned po nastartování je slyšet, že něco není v pořádku, osmiválce nezní zrovna zdravě. Oba přesto vydržely 30 sekund chodu na volnoběh i následujících 30 vteřin při 3000 otáčkách za minutu. Poté, co byly přivedeny až k omezovači, však motor v Lexusu umřel. Bez oleje vydržel jednu minutu a 20 sekund.

BMW se drželo déle, Mat se v něm dokonce zvládl ještě projet. Konec nastal až po sedmi minutách a 34 sekundách.

Z výsledků samozřejmě nemůžeme dělat nějaké zásadní závěry, jde spíš o zajímavý pokus, který má ambici především pobavit. A tak bychom ho měli brát.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

19. 7. 2022 07:34
Pořád o hodně lepší varianta "zábavy"
než kdyby ten úchyl třeba prznil malé holčičky.
18. 7. 2022 22:45
Zábava to nebude...
...ani kdyby na ta auta ve finále spadlo z jeřábu piáno.