Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak dobíjet elektroauta ze slunce: Budoucnost v praxi!

Petr Barták
Diskuze (0)

Spojení elektřiny s automobilismem se zdá být definitivní. Kde ji ale v době energetické krize vzít a za jaké ceny? Průlomovým řešením může být souběžné používání solárních panelů a okamžitých cen na trhu v kombinaci s bateriovým úložištěm.

Bruselem tlačený odklon Evropy od klasických fosilních paliv nutí firmy hledat způsoby, jak se neutopit ve vysokých cenách energií, zejména elektřiny. Olomoucký autosalon Renault Auto Kubíček vsadil před dvěma lety na Microgrid – inteligentní mikrosíť s výrobou a skladováním elektřiny pro elektromobily, která je unikátní nejen v českém, ale i evropském měřítku. Stojí na kombinaci využívání energie uložené v bateriích získané ze solárních panelů a algoritmů řízeného ukládání nebo spotřeby dle ceny elektřiny v konkrétním dni po hodinách. „To dává možnost odběru v nejvhodnější době s co možná největším využitím vlastní vyrobené energie – pro provoz firmy a také nabíjení elektromobilů,“ říká Martin Kavan ze společnosti Eternal Electric. „Od května do konce listopadu jsme ve zkušebním provozu ze slunce takto získali 14,7 MWh,“ chlubí se Lukáš Kubíček, jednatel olomouckého autosalonu.

Nejlepší na tom je, že nastavením systému lze dobíjet elektroauta energií z obnovitelných zdrojů jak přímo z areálu firem či bytových domů, tak od vzdálených dodavatelů. „Zásadní je vyšší využití energie získané ze slunce a tím možnost uspořit běžnou elektřinu z distribuční sítě,“ říká Jiří Sommer z firmy Elkov Elektro. Do budoucna se tak zdá, že systém kromě firem budou moci využívat i majitelé elektromobilů. Jak to funguje?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (0)

Doporučujeme