Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak jednoduše zaplatit za parkování mobilem? Otestovali jsme aplikace!

Tomáš Hadač
Diskuze (4)

Chcete zaparkovat a marně pátráte po mincích? Nevadí! S mobilním telefonem vše vyřídíte okamžitě. Jak?

Spousta studií hovoří o tom, že ve Švédsku se může hotovost do dvaceti let vypařit úplně: stojí za tím rostoucí obliba placení kartou a čím dál tím více také mobilem. Byť za skandinávským trendem Česká republika trošku zaostává, tento fenomén sílí rovněž i u našinců. Nota bene s přihlédnutím k řádění čínské chřipky, jež bezkontaktní tendence ještě posílila. Trend se samozřejmě nevyhnul ani parkování. Otravné přehrabování drobáků v peněžence a následné nehygienické mačkání tlačítek lze šikovně nahradit. Čím? Jednak placením prostřednictvím webových stránek. Daleko pohodlnější to ovšem je telefonem, respektive mobilními aplikacemi. S nimi již zaplatíte v drtivé většině českých měst. Otestovali jsme pro vás ty nejrozšířenější a nejlepší. Které to jsou?

Parkovací lístek (parkovacilistek.cz)

Na úvod začněme s jakýmsi hybridem – placením přes telefon bez nutnosti použití mobilní aplikace. Služba Parkovací lístek usnadňuje parkování ve více než v sedmdesátce tuzemských měst: stačí k tomu de facto jedna SMS. Jak funguje? Donutí vás z automobilu vystoupit a jít k automatu, kde naleznete potřebné informace k textové zprávě (úhradě). Opíšete kód města, registrační značku automobilu, předpokládanou dobu ponechání vozidla a pošlete na příslušné číslo. Vzápětí obdržíte SMS parkovacího lístku. Hlavní výhoda spočívá v tom, že se nemusíte nervovat s návratem k vozu, pokud si budete chtít parkování prodloužit. Vše obstaráte opět přes SMS, navíc v textovce stále máte čas, kdy přesně parkování končí. Jedná se tak o dobrý předstupeň přechodu k mobilním aplikacím.

Plusy Jednoduchost a možnost prodloužení parkování na dálku
Minusy Nelze platit kartou
Známka 2

Aplikace eParkomat

K dalšímu parkovacímu pomocníkovi již potřebujete chytrý telefon. Mobilní aplikaci eParkomat stáhnete zdarma na Google Play i na App Store. Je velmi přehledná, rovnou se vám hezky ukážou po zapnutí sdílení polohy nejbližší parkoviště včetně cen a taktéž obsazenosti, což velmi kvitujeme. Bláhově jsme čekali, že se obsazenost ukáže rovněž u jednotlivých parkovacích zón při projíždění Prahou – v bezplatné verzi ovšem tato funkce chybí. I tak patří k jedněm z vůbec nejlepších.

Plusy Přehlednost a intuitivní ovládání
Minusy Některé funkce jsou zpoplatněné
Známka 1-

Svět motorů 48/2020 Svět motorů 48/2020

MPLA

MPLA nebo také Virtuální parkovací hodiny má být nejpoužívanější mobilní aplikací v ČR. Má registraci ČNB a stojí za ní bývalý ředitel českého zastoupení Nokie Petr Kasa. Funguje velmi jednoduše – stačí spárovat platební kartu včetně CCS nebo Axigon a registrační značku auta. Pro ty, co často vozy střídají, je to ovšem komplikace navíc. Po zaparkování stačí otevřít aplikaci a najde si sama číslo zóny včetně aktuální ceny – zmatek do toho vnáší Praha, která pomocí přenosných značek sem tam zóny přečísluje. Pak vám sice mobil nějakou ukazuje, ale nesedí s realitou. Aplikaci to ale těžko vyčítat…

Aplikaci najdete jak na App Store, tak na Google Play.

Plusy Jednoduchá obsluha a možnost prodloužení parkovací doby
Minusy Pokud obec přečísluje zóny, nesedí to s aplikací
Známka 2

Aplikace ParkSimply

Službu eParkovat lze vnímat jako vylepšenou verzi aplikace Parkovací lístek. Opět je zdarma ke stažení pro telefony jak s operačními systémy Android, tak iOS. Pro přihlášení je třeba zadat telefonní číslo a následně zvolit příslušné město. Načež se zvolí platební metoda – prostřednictvím karty, či SMS. Poté se vybere parkovací zóna buď sdílením polohy, přes naskenování kódu QR, nebo ručním zvolením zóny, a vyťuká se registrační značka. V aplikaci se ukládají platby, jež můžou usnadnit opětovné parkování. Jen se tam občas neukážou úplně všechny.

Plusy Placení přes SMS nebo kartu
Minusy Občas neuloží všechny uskutečněné platby
Známka 2-

Aplikace Citymove

Citymove stáhnete na chytrých telefonech znovu zdarma. Aplikace pomáhá s dopravou po Praze obecně. Neb obsahuje chytrý, a především přehledný plánovač tras, jenž umí nakombinovat více dopravních prostředků. Spojí tak kupříkladu jízdu s MHD či sdíleným skútrem nebo autem. A v této multifunkční aplikaci nechybí ani parkovací pomocník – aplikace využívá služby MPLA, které věnujeme speciální pozornost. Automobil tak můžete zaparkovat a díky řadě vychytávek se bleskově přesunout jinam.

Aplikaci najdete jak na Google Play, tak na App Store.

Plusy Multifunkčnost
Minusy Složitější ovládání
Známka 1-

Aplikace Zaparkuju.cz

Zaparkuju.cz stáhnete stejně jako další zmíněné aplikace na operačních systémech Android či iOS zadarmo. Šikovná je v tom ohledu, že si některá parkovací místa lze zarezervovat dopředu. Taktéž se snaží filtrovat parkoviště podle ceny, respektive nabízet ta nejvýhodnější. Dále lze ocenit přehled míst s nabíjecími stanicemi pro elektromobily a míst pro hendikepované v Praze. Za smutnější však platí aktualizace, kdy přibývání některých zón aplikace nereflektuje, nebo se značným zpožděním.

Plusy Ukazuje v Praze parkování pro ZTP a možnost rezervování míst
Minusy Chybí aktualizace nových zón
Známka 2

Aplikace Smart4City

Bezplatná aplikace Smart4City je k dispozici zejména ve středočeských městech, kde usnadňuje parkování. Po trochu složitější registraci funguje solidně: zvolí se dané město, přesné místo parkování, čas a klikne se na tlačítko „zaplatit“. Z vlastní zkušenosti se ale vyplatí zapínat polohu, neboť si tím ušetříte výběr města, a stejně tak na vás rovnou vyjede nejbližší dostupné parkoviště, přičemž u některých zjistíte též informace o obsazenosti. Zaslaná notifikace před koncem parkování je pak samozřejmostí.

Aplikaci naleznete jak na Google Play, tak na App Store.

Plusy Zasílání notifikací
Minusy Náročná registrace
Známka 2

Aplikace park4night.com

Park4night.com platí za skvělého pomocníka pro cestovatele, jejichž „hotelem“ je přes noc jejich vlastní vůz. Snadno v této aplikaci kliknete na lokalitu, kde hodláte přespat, a appka vyplivne seznam několika míst – a přes GPS vás na to zvolené dovede. K tomu, abyste nešlápli vedle, slouží funkce přidávání recenzí, jež jsou navíc na základě vlastní zkušenosti opravdu relevantní. Menší nevýhodu poté tvoří fakt, že aplikace stále není v češtině.

Aplikaci naleznete jak na Google Play, tak na App Store.

Plusy Spousta tipů na zajímavá místa
Výborně fungující systém recenzí
Minusy Aplikace není v češtině
Známka 2-
Tomáš Hadač
Diskuze (4)

Doporučujeme

19. 12. 2020 17:29
Upřesnění chyb v článku
MPLA už od roku 2016 za ní nestojí bývalý ředitel českého zastoupení Nokie Petr Kasa a není s ní nějak propojen.

v odstavci Aplikace ParkSimply píše se o Službu eParkovat lze vnímat jako ...
a v článku o eParkovatu se nikde nepíše
30. 11. 2020 12:18
Aplikace? Na parkovani?
Ja jsem ajtak, vim co rikam.

Na parkovani nepotrebujete zadnou aplikaci. Staci na automatu zadat spz, zadat na jak dlouho a prilozit kartu/mobil/hodinky a hotovo. 15 vterin a jdu.

Stahovat 50 aplikaci jen proto abych zaparkoval tady a pak tamhle je uplna blbost.
29. 11. 2020 14:34
Parkování
Bez připojení dat, zaplatit určitě nejde, tak je to k ničemu.
29. 11. 2020 12:36
Ten slovosled..
Myslím, že mobilem nikdo neparkuje. Pokud tedy není řeč o elektromobilu, to je takový mobil na kolech... Kde se bere ta nesprávná gramatika, je to ovlivnění angličtinou? Správně česky je totiž ,,Jak jednoduše zaplatit mobilem za parkování?".