Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak ovlivní přezouvání doba koronavirová? Zaplatíme letos víc?

Svět motorů
Diskuze (14)

Pneumatiky zdražují, stejně jako práce v servisech. Podílí se na tom víc vlivů najednou a těžko lze doufat, že se v dohledné době zlevní. Některé rozměry možná ani nebudou.

Sezona zimního přezouvání začíná sice až za měsíc, ale pokud jste tak ještě neučinili, doporučujeme příliš neváhat. A nejen proto, že se po první sněhové vločce pneuservisy zaplní – ještě je totiž šance nakoupit skladové zásoby pneumatik za loňské ceny. Jakmile se vyprodají, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy! A možná budete mít úplně smůlu…

O dvacetinu

Oslovili jsme gumařské výrobce a velké prodejce s dotazy. Nepřicházejí od nich dobré zprávy. Jednotně nám letos hlásí zdražení cen v průměru o pět až sedm procent. Pouhá dvacetina nárůstu se zvýší o celé stokoruny, když si ji vynásobíme čtyřmi. „Nárůst je způsoben oslabením kurzu české koruny,“ vysvětluje důvody Petr Dvořák z českého zastoupení Goodyearu.

Podle Vojtěcha Schwangmaiera z internetového obchodu Pneumatiky.cz za tím stojí víc vlivů: „Výrobcům se zvedají náklady spojené s celkovým zdražováním energií, navyšováním mezd i vyšší cenou výrobních materiálů.“

Rada je proto jednoduchá: přijít co nejdříve, než se zásoby vyprodají. „Nejvýhodněji z nákupu zimních pneumatik a služeb vyjdou zákazníci, kteří přijedou co nejdříve, klidně ještě začátkem října, a pohodlně si vyberou a nakoupí za nejlepší ceny,“ radí Lucie Matušková ze sítě pneuservisů BestDrive.

Svět motorů 41/2020 Svět motorů 41/2020

Všechny nebudou

Nejenže gumy zdraží, ale mnohé rozměry budou i hůř dostupné než jindy. Výrobci pneumatik už to avizují dopředu. „Kvůli opatřením spojeným s koronavirem snížily velké automobilky produkci, na což stejně reagovali i výrobci pneumatik. Ti měli odstavené linky během dubna a května. Zásoby tak nemusí pokrýt poptávku v zimní sezoně, která se během října rozběhne naplno,“ říká Vojtěch Schwangmaier z prodejny Pneumatiky.cz. Aspoň že je podle něj drtivá většina českých šoférů zodpovědná a nenechává přezouvání na poslední chvíli. U nich přesto nic nenechali náhodě a naskladnili víc než 100 000 zimních pneumatik ve všech rozměrech. „Takže o to víc doporučujeme nákup neodkládat, protože s limitovanou dostupností v hlavní sezoně se dá očekávat postupné zvyšování cen zimních pneumatik. Během letošního jara a nouzového stavu byl vidět trend dojíždění zimních pneumatik a odkládání nákupu před zimou, což také může sehrát svou roli v otázce dostupnosti zboží,“ končí Lucie Matušková.

Video se připravuje ...

Roušky zvýší cenu

Víc bohužel zaplatíme také za práci. Může za to zase koronavirus. „Samozřejmě i v oblasti pneuservisních služeb se projevuje aktuální situace spojená s epidemií koronaviru a zpřísněných hygienických opatření. Tuto situaci si pneuservisy vyzkoušely již na jaře, takže na zimní sezonu je většina z nich dobře připravena. V některých případech ale dodržování hygienických nařízení může o něco snižovat kapacitu servisu, proto zákazníkům doporučujeme sezonní přezouvání neodkládat a včas se objednat,“ radí Petr Dvořák z Goodyearu.

Cena by se měla zatím pohybovat v rozmezí 600 až 1000 Kč za sadu. Nejspíš ale postupně poroste. „A to vzhledem k růstu mzdových nákladů a nedostatku kvalifikovaných pracovníku na trhu práce,“ říká Zdeněk Vacl z českého zastoupení firmy Pirelli. Naposledy tedy opakujeme: nečekejte a přezouvejte!

Svět motorů
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
12. 10. 2020 10:36
Re: Každoročně 2x
= Nie, on sa tvari, ze sa to uz predava v X prevedeniach =
12. 10. 2020 08:39
Re: Každoročně 2x
Mě se líbí jak ty tyhle studie a vize bereš jako kdyby se to od zítra mělo začít prodávat :-D Za pár let se bude normálně přezouvat na zimní letní jako teď.
11. 10. 2020 13:53
biftek
Ten biftek zas place? Proc? Nechapu, dyt je nedele. Vyluftuj si makovici.
Avatar - Beefcake
11. 10. 2020 13:17
Re: ale to je realita
Mas tazky zivot.
Avatar - Hammunasakra
11. 10. 2020 12:07
Re: Hoax
Nojo to by ale VĚTŠINA lidí = skončila v base = na to nejsou kapacity :-!