Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se správně chovat na závodech rallye? Hlavně bezpečně!

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Nová sezona českého mistrovství světa v rallye začíná. Připomeňte si základy správného a bezpečného sledování rychlostních zkoušek naživo.

Neukázněnost diváků během závodů rallye pravidelně vede ke zbytečným fatálním nehodám a ztrátám na životech. V minulosti byla velká zranění i úmrtí nezpochybnitelným důvodem k ukončení celých nebezpečných závodních skupin, třeba legendární skupiny B, a přestože dnešní rallye je výrazně bezpečnější než v minulých dekádách, stále není dokonalá. Jednou za čas se titulky novin plní další zbytečnou smrtí diváků a následně se zjistí, že byli tam, kde neměli co dělat.

Se začínajícím letošním českým mistrovstvím jsme se v redakci rozhodli, že pro vás připravíme přehled toho nejdůležitějšího, co byste měli znát, než vyrazíte na další soutěž. A teď necílíme pouze na nováčky, ale i „mazáky“, kteří se rádi chlubí řečmi, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Omyl! Všichni můžeme být lepší, a hlavně bychom měli umět zajistit maximální bezpečí pro nás i ostatní přihlížející.

Když alkohol, tak s rozumem

Na návštěvě automobilových závodů s pivem v ruce není nic špatného, tedy pokud zrovna neřídíte, ale i to může být důvod zbytečných malých nepříjemností i velkých fatálních průšvihů. Nebudeme tvrdit nic nového, když připomeneme, že konzumace alkoholu nás dostává do lepší nálady, nebo nám dokonce bourá zábrany. „Sledujte, jak si dám „high five“ s jeho zrcátkem, až pojede kolem. Ten bude koukat, Kopeckej.“

Video se připravuje ...

Teď až trochu přeháníme, ale předvádění se před kamarády nebo zvýšená odvaha pod vlivem alkoholu může být jedním z nejrizikovějších okamžiků. Ať už se rozhodnete jít blíže trati v zatáčce, nedej bože za zatáčku, nebo budete později reagovat na hrozící nebezpečí, to vše může ovlivnit alkohol. Ničeho se nebojte, pokud budete pít s rozumem, užijte si to, ale vždy mějte na paměti, že byste měli zůstat ostražití, a navíc byste neměli představovat nebezpečí pro okolní diváky.

Fanděte pouze z vyhrazených zón

Láká vás naživo vidět průlet soutěžního speciálu v nebezpečném úseku? Na celém světě to pořadatelé závodů umožní jen málokdy, protože tato místa nenabízí dostatek prostoru pro bezpečnou účast diváků, ale nikdy tam nechoďte proti jejich vůli. Neukázněnost diváků často vede ke zrušení rychlostních zkoušek a jejich úmrtí pak i ke zrušení celých rallye.

Vzpomeňte si na nejednu tragickou nehodu na českých závodech, kde nakonec vyšlo najevo, že usmrcení diváci stáli tam, kde neměli co dělat. Organizátory vyznačená divácká místa jsou ta nejbezpečnější na dané trati, a pokud si vážíte svého života, respektujte je. Dokonce ani schování se za strom není ideální – stoletý dub vás před nekontrolovatelným havarujícím speciálem asi ochrání, ale u českých silnic je spousta stromů, jež rychle pohybující se vůz umí zlomit napůl.

Nebuďte tedy na únikových cestách, vyznačených nebezpečných místech a vyvarujte se návštěv míst pod úrovní tratě. Nepřebíhejte silnici nebo lesní cestu, nepohybujte se po trati, a vždy mějte „volná záda“ jako vaši bezpečnou únikovou zónu.

Na divácká místa přicházejte včas

Během závodů rallye se často chodí na vyhrazená divácká místa po trase samotného závodu. To znamená, že byste na ně vždy měli přicházet včas. Počítejte tedy s časovým limitem, po který je trať uzavřena před startem rychlostní zkoušky nebo po jejím ukončení. Pořadatelé sice vždy před startem prvního jezdce kontrolují bezpečnost trati, ale to neznamená, že se po jejich průjezdu daným místem nemůže něco změnit. A nikdy na taková místa nejezděte vlastním vozem.

Co dělat při havárii?

Pomoc diváků závodícím skupinám se děje po celém světě a není zakázaná. Když však pomáháte vytlačit uvíznutý vůz zpět na trasu rychlostní zkoušky, dávejte pozor na bezpečí vás i okolí. Stále se pohybujete na trase ostrého závodu a další soutěžící se mohou přiblížit velmi, velmi rychle. Když už máte akční povahu a baví vás pomáhat, vybavte se aspoň základním vybavením, jako jsou rukavice nebo reflexní vesta. A vždy poslouchejte příkazy organizátorů.

Na vlastní nebezpečí

To nejdůležitější na závěr. V Česku i ve světě se na soutěže rallye chodí NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ. Pokud máte pocit, že jste nikde nic nepodepsali, s předepsanými pravidly pořadatelů souhlasíte v okamžiku, kdy si koupíte vstupenku. Stejně tak zodpovídáte za bezpečnost vlastních dětí, jako jejich zákonní zástupci, a nikdy s sebou neberte domácí mazlíčky. 

Při rizikovém porušení všech výše uvedených pravidel můžete být důvodem ukončení rychlostní zkoušky. A věřte, že jiní fanoušci i závodníci vás budou „milovat“.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme