Jak se vozí pivo: Z varny až do půllitru na stůl!
Jak dlouho putuje pivo k zákazníkovi? A proč se musí po dopravní nehodě automaticky vylít i to z nerozbitých láhví? Ptali jsme se ve Svijanech, kde zrzavý nektar dělají pořád postaru.
Vsadíme se, že až budete u svátečního stolu nalévat zlatavý mok ke spláchnutí kapra, vůbec vás nenapadne, jak dlouhou cestu musel urazit. Dostat chmelovou dobrotu z pivovaru až k zákazníkovi totiž vůbec nemusí být snadná záležitost.
Vypravili jsme se kousek od Turnova na Liberecku do pivovaru Svijany. Zdejší pivo s tradicí od roku 1564 je specifické zcela tradičním výrobním postupem a tím, že je zásadně nepasterované. Současně to ale znamená, že v každé láhvi je živý nápoj, který vyžaduje citlivé zacházení.
Teplota je základ
Pivovar zaváží pivo v láhvích, sudech, plechovkách a přepravních tancích o objemu 5 a 10 hektolitrů, z nichž zásobuje některou ze svých 13 tankových restaurací v Česku a na Slovensku.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.