Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak ušetřit za zimní dovolenou? Místo chaty obytňák. A nejlépe rovnou pod sjezdovkou!

Diskuze (6)

Na rostoucí inflaci a zdražování energií reagují v Česku nejen lyžařské areály, ale také horská střediska, hotely a penziony. V těch si nyní lidé připlatí o deset až dvacet procent více než v loňském roce. Alternativou může být karavan. Díky němu ušetříte i tisíce korun!

Podle posledních odhadů utratí průměrná čtyřčlenná rodina za týdenní pobyt na horách přibližně třicet tisíc korun. Do toho však není přičtena ještě cena za dopravu a další nezbytné výdaje, bez nichž se žádná dovolená neobejde. Jak tyto výdaje zkrouhnout tak, aby týden na lyžích neprovětral vaši peněženku?

Vyzkoušejte pronájem obytňáku, jehož cena je v zimě vůbec nejnižší z celého roku. Pro čtyři lidi zaplatíte například za oblíbený typ vestavby Clever Vans zhruba 2 tisíce korun za den.

„Mnoho lidí se bojí, že karavan se v zimě nevytopí a bude v něm u sjezdovky nejen zima, ale také vlhko. To samozřejmě není pravda. Vnitřek obytňáku dokážete i v mínusových teplotách vyhřát na příjemných 22 stupňů. Navíc většina horských středisek v Česku i v sousedních zemích je na tento způsob cestování již zvyklá a za malý poplatek nabízí také možnost přípojky elektřiny a dalšího zázemí,“ vysvětluje Lukáš Janoušek z on-line platformy na pronájem obytných vozů Campiri.

A kde si v Česku můžete užít zimní dovolenou v obytce? Možností je opravdu spoustu. Připravili jsme si pro vás přehled těch nejzajímavějších.

Na Šumavě

Lyžařský areál Špičák

Sportovní sjezdovky i nenáročné tratě pro děti mají v rodinném areálu Špičák. Najdete zde dokonce nejprudší trasu v republice, snowpark nebo sjezdovku na slalom. Karavany v tomto areálu parkují zdarma. V ubytovacích zařízeních je pak možné po domluvě s obsluhou využít sprchy nebo se najíst ve zdejší restauraci.

Kemp Železná ruda

Jediný kemp, který i v zimě zůstává na Šumavě v provozu, je Camping Železná ruda. Zdejší Autocamp nabízí moderní zázemí a všechno potřebné vybavení i pro karavany. Najdete jej přímo pod skiareálem Belveder. V kempu je k dispozici lyžárna, toalety a sdílené sprchy. Samozřejmostí je také připojení na wi-fi. Od prosince do března zaplatíte za noc v karavanu 120 korun, v obytném domě pak 190 korun, ceny jsou vyšší během vánočních svátků, Silvestra a na Nový rok. Elektrická přípojka vás vyjde na 150 korun za den.

Nová Pec

Opravdovou samotu u lesa zažijete na pozemku v centru Nové Pece, ze kterého budete mít výhled na nejvyšší horu české Šumavy, Plechý. Zaparkovat je zde možné několik vozů. Za přívěs i obytný vůz zaplatíte na noc 550 korun, za osobu pak sto korun a přípojka na elektřinu vás vyjde na 150 korun za den. V okolí se nachází běžkařské trasy včetně sjezdového lyžování v areálu Hochficht. Užít si můžete i bruslení na Lipně.

Do Orlických hor

Deštné

Obec Deštné je pro zimní sporty jako stvořená. Vedle skiareálu zde najdete také skvělé běžkařské trasy nebo snowpark. Využít můžete i skibus, který jezdí v půlhodinových intervalech z centra přímo pod sjezdovku. Přímo ve vesnici leží i plně vybavený kemp Zákoutí, který funguje celoročně. K dispozici má nejen umývárnu a restauraci, ale také prádelnu, kuchyňku a společenskou místnost. Je tady také dětská hernička a samozřejmostí je i připojení k wi-fi. Zimní pobyt si lze rezervovat pouze telefonicky.

Zdobnice

Jen šestnáct kilometrů od Rychnova nad Kněžnou leží areál Zdobnice, kde mají v provozu hned tři lyžařské vleky. Pro své široké sjezdovky je tak vyhledávanou atrakcí zejména pro rodiny s malými dětmi. Jde také o skvělý výchozí bod pro milovníky běžek. Obytné vozy zde mohou stát zdarma přímo pod sjezdovkou. Chybí tady ale možnost využití elektrické přípojky.

Peklák

Ski areál Peklák se nachází na západním okraji města Česká Třebová v Orlických horách v nadmořské výšce 395 až 545 metrů. Je zde sjezdovka dlouhá 800 metrů, kde se lyžuje i v noci. Pro běžkaře je tu připraveno na třicet kilometrů běžeckých tras. Ve středisku rádi přivítají také karavanisty, kterým nabízí bezplatné stání na parkovišti i elektrické přípojky.

V rámci Jizerských hor a Krkonoš

Příchovice

Malé lyžařské středisko nedaleko Kořenova na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš je ideální pro lyže, běžky i horské túry. Centrem dění je areál U Čápa, který najdete za Příchovicemi. Přímo nad ním je velké parkoviště, kde lze stát i přes noc zdarma, pár míst je navíc vybaveno elektrickou přípojkou. Před příjezdem se však domluvte s recepcí. Využít můžete i místní sociální zázemí.

Javorník

Javorník je součástí Ještědsko-kozákovského hřbetu. Kromě sjezdovky, která je vhodná i pro začátečníky, nabízí také možnost nočního lyžování. Areál si vás získá svou horskou bobovou dráhou, která je v provozu i v zimě za bezvětrného počasí. Parkování je na Javorníku možné přímo na louce pod sjezdovkou. Za noc tady zaplatíte za obytný vůz 300 korun + 50 korun za osobu, za celý týden už pak jen tisícovku. Ráno se tedy stačí nasnídat, obout lyžáky a vyrazit pár metrů k vleku.

Tanvaldský špičák

Ideálním místem pro strávení aktivní dovolené je Tanvaldský Špičák. Nejen, že si zde užijete skvělé dny na lyžích nebo snowboardu, ale najde se tu také vyžití pro ty, kteří zimním sportům neholdují. Na samém vrcholku hory je rozhledna, kde je jak skvělý výhled do okolí, tak také úžasná restaurace.  Pokud vás zimní sporty omrzí, běžte se podívat na tanvaldskou ozubnicovou dráhu, která je jednou z posledních ozubnicových železnic v Evropě. Kemp Tanvaldský Špičák je otevřen celoročně. Nabízí možnost dlouhodobého stání karavanů v zimě. Obytňák i karavan zde za noc zaplatí 190 korun. Elektrická přípojka pak stojí sto korun na den.

V Beskydech

Ski areál Pustevny

Celoroční provoz pro karavany a obytná auta nabízí v kempu Rožnov, který v roce 2022 získal prestižní ocenění v anketě Kemp roku. K dispozici zde mají i přes zimní měsíce elektrické přípojky, možnost načerpání vody a také vytápěné sociální zařízení se sprchami, které je nově zrekonstruované. Za noc zaplatíte za obytňák 250 korun, za osobu pak dodatečných 99 korun a elektrická přípojka vás tady vyjde na 135 korun. Místo je skvělým výchozím bodem pro návštěvu skiareálu Pustevny. Na své si v rámci šesti sjezdovek přijdou jak začátečníci, tak i zdatní lyžaři, kteří dávají přednost neupraveným tratím. V okolí jsou ještě další ski areály, jako je Bílá, U Sachovy studánky nebo Razula.

Diskuze (6)

Doporučujeme

2. 12. 2022 10:19
ušetřím?
půjčení karavanu 4 dny (pátek-pondělí) cca 10+ řekněme 13000,-
spotřeba 12 na sto.


autem
spotřeba 7 na sto, rychlejší přesun
hotely na víkend se dají za 13 tisíc pořídit i v super lokalitách v alpách.