Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche nabízí vlastní střešní stan, obytňák udělá z 911 i Taycanu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Popularita kempování je na vzestupu, což si uvědomuje i automobilka Porsche, která začala nabízet střešní stan pro širokou paletu svých modelů.

Když se řekne obytný automobil a kempování v přírodě, mnozí si vybaví karavan, přestavěnou dodávku, nebo alespoň offroad se stanem na střeše a obytnou vestavbou. Nadšenci z celého světa však ukazují, že kempovat se dá prakticky s jakýmkoliv autem. A podporu nacházejí i u automobilek, včetně výrobce sportovních vozů Porsche.

Německá automobilka totiž do nabídky svého příslušenství Porsche Tequipment zařadila skládací střešní stan, který byl navržen tak, aby mohl být umístěn na modely 911, Macan, Cayenne, Panamera nebo Taycan. I na střeše nízkého sporťáku přitom vypadá poměrně kompaktně.

Konstrukce stanu potěší skořepinovým horním dílem, který se po odjištění jednoduše odklopí na bok, kde ho drží plynové vzpěry. Posádka pak může jednoduše vyklopit podlážku, vybavenou teleskopickým žebříkem, díky které stan nabídne rozměry 210 x 130 centimetrů.

Video se připravuje ...

Stan je vybaven dvojicí oken, integrovanými síťkami proti hmyzu a stříškami, které se tradičně vypínají pomocí drátů. Zipy jsou nepromokavé a nechybí ani ochrana před deštěm u vstupu do stanu. Uvnitř je pak komfortní pěnová matrace.

Stan by měl být dostupný v barvách černá/světle šedá a černá/tmavě šedá, v obou případech však stan zdobí tmavý nápis Porsche. Kromě samotného stanu přitom Porsche Tequipment údajně časem nabídne i další doplňky pro pobyt v přírodě, včetně vyhřívaných dek, organizmů nebo vnějšího stanu.

Střešní stan je sice určen pro širokou škálu modelů, majitelé některých verzí však mají smůlu. To platí především pro majitele vozů 911 GT, Cabriolet nebo Targa. Majitelé všech kompatibilních vozů se pak musí smířit s tím, že s nasazeným stanem by neměli překračovat nejvyšší rychlost 130 km/h.

Ptáte se na cenu? V Německu by měl být stan dostupný od listopadu, a to za částku 4.890 eur, tedy necelých 120.000 korun. Rozhodně tak nejde o levnou srandu, kvalitní střešní stany však rovněž nejsou laciným příslušenstvím. Originální logo značky se pak postará o další navýšení cenovky. Přesto nám něco říká, že i tenhle kousek příslušenství si najde své uživatele.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme