Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak vznikaly fotky pro Street View. Kromě aut je pořizovali i velbloudi

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Před první cestou na nové místo se řada z nás nejprve podívá do map na internetu, které mnohdy nabízí i pohled přímo na úrovni ulice. Jeden z nejznámějších provozovatelů této služby, Google Street View, se však nedávno pochlubil výrazným milníkem.

Larry Page, spoluzakladatel Google a bývalý CEO její mateřské společnosti Alphabet, přišel s myšlenkou na službu Street View již v roce 2004, kdy chtěl vytvořit 360 stupňovou mapu světa, která měla obsahovat víc než jen ulice. Page do ní chtěl zahrnout i pamětihodnosti, přírodní scenérie, atd.

O pár let později pak do ulic velkoměst skutečně vyrazila speciální auta s charakteristickými polepy Google a speciálním kamerovým systémem na střeše, která postupně zmapovala větší i menší města, vesnice, komunikace, atd.

Po čase se pak ke speciálním automobilům přidali i pěší průzkumníci a cyklisté se speciálními batohy, přezdívanými „trekkers,“ které jsou vybaveny propracovaným mapovacím a fotografickým zařízením. Tyto batohy však mohly být umístěny i na velbloudy nebo ovce, díky kterým mohl Google zmapovat i hůře dostupná místa a oblasti.

Díky nezměrnému úsilí řidičů, chodců i některých zvířat se tak Google mohl v pátek pochlubit dosažením celkem výrazného milníku, kterým je zmapování přes 10 milionů mil různých cest, což je přes 16 milionů kilometrů. Tato vzdálenost by vyšla na 400 cest kolem Země.

Kromě toho se však Google pochlubil i statistikami sesterské služby Google Earth, která díky kombinaci leteckého a satelitního mapování pokrývá plochu 36 milionů mil čtverečních, což je cca 93.240.000 kilometrů čtverečních. Díky kombinaci obou služeb se pak Google chlubí, že pokrývá zhruba 98 % obydleného světa.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme