Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaké nové digitální služby nabízí Mercedes-Benz v nákladní dopravě?

Ladislav Černý
Diskuze (0)

Rychlost internetového připojení umožňuje digitalizovat celý logistický proces přepravy zboží. Co vychází od kamionu Actros?

Maximální využití vozidel jako prvotního zdroje v logistickém řetězci zlepšuje celý proces dopravy, proto stuttgartská značka posunula vlajkovou loď Actros do nové dimenze digitalizace. Poskytovatelé logistických služeb tak přebírají novou roli: stávají se procesními manažery a poskytovateli dat, jejichž základem jsou informace ze samotných vozidel o poloze, nutnosti servisních zastávek a dalších provozních dat.

Nároky logistiků

Nová vozidla místo obyčejných přepravních prostředků nabízejí navíc digitální funkce, které celý logistický řetězec posunují do nové dimenze. Tím se také mění úkol výrobce vozidla na úkol poskytovatele služeb. Jeho novým posláním je nabídnout uživatelům nákladních vozidel přidanou hodnotu, která jim pomůže poskytovat logistické služby.

Mercedes-Benz Trucks přebírá tuto funkci nejen jako výrobce vozidla, ale také poskytovatel digitálních služeb, které zrychlují logistické procesy, vozové parky a jednotlivá vozidla. Nabízí samotné nákladní vozidlo také jako službu: Truck-as-a-service. Toto poptávkově orientované poskytování vozidel vytváří novou přidanou hodnotu.

Konektivita s návěsem

Nákladní automobil Mercedes-Benz má pro digitální služby začleněné různé technické komponenty. Patří k nim Truck data center 7, případně s výbavou pro systémy jiných výrobců s evropsky standardizovaným rozhraním pro systémy flotilového managementu (FMS), jako řídicí jednotka pro všestrannou komunikaci s vozidlem.

Jednotka Truck data center 7 přijímá údaje z vozidla, senzorů i přívěsu nebo návěsu a umožňuje jejich přenos do cloudového datového prostředí prostřednictvím stálého online připojení. Uživatelské rozhraní Mercedes-Benz multimediálního kokpitu (HMI) s digitálními displeji umožňuje řidiči přístup k těmto informacím i k různým aplikacím, které ho při práci podporují. Ty jsou k dispozici na vyžádání prostřednictvím portálu Mercedes-Benz Truck App Portal a lze je instalovat do vozidla dálkově.

Krok za krokem

S Habbl Transport se z nákladního vozu stává logistický nástroj. Tato služba postupně nahrazuje službu Fleetboard Transportmanagement, jejíž podpora končí 31. prosince letošního roku.

Mobile Workflow Management, který Daimler Truck převzal od německé společnosti Eikona v prvním čtvrtletí roku 2019, řídí dopravní procesy a vede řidiče jejich úkoly krok za krokem. Od konce loňského roku propojí informace o vozidle, jako jsou doby řízení a odpočinku ze systému FleetBoard nebo poloha GPS, s aktuálním stavem přepravního úkolu.

Přidružená aplikace Habbl App se používá intuitivně. Vede řidiče nákladních vozidel krok za krokem jejich aktuálním přepravním úkolem do cíle, a tím také k dokončení příslušné zakázky. Od kontroly před odjezdem se všemi zákonem požadovanými kontrolními úkony, přes přenos adresy do navigace, až po potvrzení o doručení (POD). Tím se zabrání chybám a zvýší se kvalita procesu. Uživatel si může vytvořit individuální pracovní postupy pro každého zákazníka, každou cestu nebo dokonce každé konkrétní zboží, které řidiče přesně vedou.

Aplikace přináší vysokou úroveň transparentnosti pro všechny zúčastněné strany dopravy. S každým dokončeným pracovním krokem obdrží všichni účastníci procesu informace o aktuálním stavu. Tímto způsobem dispečeři a volitelně také odesílatel nebo příjemce automaticky zjistí stav přepravy. To zahrnuje polohu GPS vozidla a odhadovaný čas příjezdu (ETA) ke konkrétnímu příjemci.

Aplikaci Habbl lze nainstalovat přímo do multimediálního kokpitu v novém Actrosu prostřednictvím portálu Mercedes-Benz Truck App. Pokud byla stejná přepravní relace přenesena i na mobilní zařízení, může řidič bez problémů i mimo kabinu dokončit další kroky procesu - například skenování, fotografování, přijímání digitálních podpisů.

Další návody a kontroly

Tato aplikace se službou Habbl task také řídí úkoly, které se vyskytují nezávisle na přepravní relaci zcela mimo digitální kamion. Mobile Workflow Management také digitálně provede zaměstnance jejich úkoly v přepravní společnosti, například při pravidelných kontrolách hal, při údržbě vysokozdvižných vozíků nebo při jiných krocích správy budov a zařízení. Mimo jiné může nahradit všechny papírové kontrolní seznamy.

Zlepšený Fleetboard

Průkopník telematiky Fleetboard od Mercedes-Benzu přechází do nové generace s novou technologickou platformou a modernizovaným uživatelským rozhraním.

Upgradovaný  portál Fleetboard je rychlejší, nastavitelný a cílený na konkrétní úkoly. Po migraci platformy do cloudu Microsoft Azure s vysokou dostupností se tam přesouvají všechny služby, které tam jsou k dispozici od září loňského roku. V budoucnu také budou aktualizace a nové funkce přicházet v kratších cyklech. Díky novému zákaznickému rozhraní Fleetboard nyní systém předkládá uživatelům v oznamovacím centru důležité informace proaktivně. V budoucnu například dostanou dopravci doporučení k akci od MB Uptime a Report-Events - hlášení událostí, například když bude rozeznáno předvídatelné selhání vozidla. To umožňuje rychlou reakci a úsporu značného množství času jinak stráveného v servisu.

Kromě aktualizované technologické základny usnadňuje uživatelům každodenní práci zejména nové uživatelské rozhraní. Přináší informace rychleji a intuitivněji a integruje inteligentní telematickou službu MB Uptime. V budoucnu budou manažeři vozového parku moci používat jednotné přihlášení ke kontrole používání vozidla a nezbytných oprav a údržby v opticky jednotném prostředí. Do poloviny letošního roku budou uživatelé Fleetboardu postupně převedeni do nového systému.

Každou půl minutu

Modernizované rozhraní Fleetboard nabízí rozsáhlejší možnosti ovládání vozidla. Patří k nim sledování polohy pravidelně každých 30 s. Kromě toho lze naplánovat trasy a vypočítat výsledné mýtné. Poprvé aplikace také poskytuje informace o použití bezpečnostních asistenčních systémů ve vozidlech centrálně: udává, kdy řidič vypnul aktivní brzdový asistent nebo výstražný systém vybočení z jízdního pruhu. Určuje také, jak často byly bezpečnostní systémy deaktivovány. S těmito informacemi mohou manažeři vozového parku zvýšit citlivost svých řidičů na důležitost systémů.

K novému modelu Actros F budou aplikace Fleetboard Manager pro Android a iOS a základní telematické funkce k dispozici také. Tento bezplatný nástroj zobrazuje emise CO2, polohu GPS, ujeté vzdálenosti a spotřebu paliva vozidel. Kromě toho poskytuje informace o hodnocení stylu jízdy a doporučuje konkrétní změny pro úsporu nafty a zvýšenou bezpečnost.

Video se připravuje ...
Ladislav Černý
Diskuze (0)

Doporučujeme