Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jako na Dakaru: Svezení s Ivecem

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Společnost Iveco uspořádalo expedici s dakarským speciálem do slovenského zákoutí v blízkosti Kút, kde je nádherná krajina.

Expedice Iveco Dakar 2016 ve slovenské Sekuli nabízela možnost sednout na sedadlo spolujezdce v soutěžním speciálu Trucker a nechat se svézt opravdovým pilotem z Dakaru Giuseppem Simonatem.

Ojedinělou akci Iveco uspořádalo v úžasném prostředí ve slovenské Sekuli. Ve zvlněné krajině místy pokryté lesem kombinující pevný povrch s hlubokým pískem to vypadalo téměř jako na skutečné rallye Dakar.

Zájemci o unikátní adrenalinový zážitek obdrželi po příjezdu vlastní kuklu, aby do připravené přilby zapadli jako do pokojíčku. Následoval výstup po schůdcích do kabiny závodního trucku. Po té instruktor připoutal zájemce o svezení k sedadlu spolujezdce a následoval start do dun slovenské divočiny.

Trasa se od reálného Dakaru lišila skutečně jen geografickou polohou dějiště. Nikoli však terénem a jeho obtížností, i když samozřejmě šlo o jednodenní akci. Závodní speciál řídil několikanásobný účastník Dakaru Giuseppe Simonato, který patří mezi profesionální jezdce.

Účastníci unikátního setkání však nejen zakusili Dakar „na vlastní kůži“, ale také vyzkoušeli řidičský um za volantem Jeepu Wrangler a buggy Gladiator Z8. Adrenalin tedy tekl proudem.

Dakarovskou atmosféru umocnila přítomnost servisního vozidla Iveco Daily vypravená od firmy Agrotec, oficiálního dealera společnosti Iveco. Po celou dobu konání akce byla přítomna terénní sanitka se zdravotníkem nejen pro případ nouze, ale také aby si účastníci připadali opravdu jako na skutečné rallye.

Dakarský speciál poháněl šestiválec Iveco Cursor 13, vyráběný ve francouzském Bourbon Lancy a speciálně připravený na závod od FPT Industrial v R&D centru ve švýcarském Arbonu.

Dakar 2016

V letošním ročníku nejnáročnější světové rallye získalo Iveco etapový nejvyšší stupínek prostřednictvím Gerarda De Rooye z týmu De Rooy Iveco Petronas. Jeho výkon v průběhu třinácti etap opět ukázal vynikající jízdní a navigační schopnosti pilota a potvrdil kvality vozu Iveco Powerstar. Značka Iveco dominovala v top desítce Dakaru mezi pěti různými značkami trucků. Ročník 2016 Rallye Dakar s jeho 9000 km trasou Jižní Amerikou byla perfektní příležitost předvést všestrannost a sílu nákladních vozidel IVECO.

Ladislav Černý
Diskuze (0)