Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jako v Americe! V Česku při výběru peněz už nemusíte opouštět auto

David Bureš
Diskuze (6)
V Praze začal fungovat bankomat, při jehož obsluze nemusí řidič vystupovat z auta. Jestliže v USA jsou tzv. drive-up bankomaty běžné, u nás jsou novinkou.

Komerční banka ve spolupráci s Benzinou spustila první bankomat, při jehož obsluze nemusí řidič vystupovat z automobilu. Tzv. drive-up bankomat otevřel v Praze-Holešovicích, v Argentinské ulici, u tamější čerpací stanice. Do konce roku chce Benzina na svých stanicích otevřít další dva takové bankomaty.

Výhodou průjezdního bankomatu pro řidiče je rychlost obsluhy, pro výběr peněz nemusí vystupovat z auta, finanční operace může provádět jednoduše z okénka. Bankomat je proto speciálně upraven, je umístěn v takové výšce, aby ho mohli obsluhovat řidiči osobních aut i SUV nebo dodávek.

Drive-up bankomat dodaný společností NCR je umístěn přímo mezi tankovacími stojany. V provozu je 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Kromě výběru hotovosti bude bankomat přijímat i vklady, což ocení zejména podnikatelé, kteří již nebudou muset s tržbou chodit na pobočku nebo hledat jiný vkladový bankomat.

První tři plánované bankomaty na čerpacích stanicích Benziny mají sloužit hlavně k otestování zájmu o tento druh služby. „Další rozšiřování této služby bude záviset na zájmu motoristů,“ tvrdí Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Platební a transakční služby.

Průjezdní bankomat je v České republice novinkou, jinde ve světě je však běžnou součástí ulic. Nejvíce jsou rozšířeny v USA, kde celých 40 % všech bankomatů tvoří právě ty průjezdní. Hojně rozšířeny jsou také v Saudské Arábii, kde drive-up bankomaty tvoří 13 % všech těchto výdejen peněz. Celkem je na světě instalováno asi 68.000 průjezdních bankomatů, asi dvě procenta z celkového počtu těchto strojů.

David Bureš
Diskuze (6)
26. 7. 2018 06:11
Re: spis
Benzina express, byť jich není tolik, ale zase mají lepší ceny blížící se Onu. I spousta jiných má některé stojany s touhle možností. Taky mě nebere stát frontu a poslouchat, co vše si mám k benzínu koupit.
25. 7. 2018 13:47
Re: spis
ale prdlacku, na vsech pumpach v USA kde jsem tankoval, tak byla i obsluha, je tam pro pripad ze nemas creditku a automat ti nebere bankovky, takze dojdes normalne na kasu k obsluze a zaplatis si kolik chces natankovat, na stojanu kde mas auto ti pak naskoci suma co jsi zaplatil obsluze a bud ji vycerpas a nebo si pak zpet ke kase dojdes pro vraceni penez ;-)
25. 7. 2018 09:41
Re: spis
Pořiď si kamarády, milenky, nebo aspoň rodinu, nebudeš si pak muset kvůli teplýmu lidskýmu kontaktu zajíždět o čtyřicet kiláků..:)
Za mě bych to velice uvítal, čim míň příležitostí k tomu, bavit se s cizejma lidma, tim líp..
Avatar - euro89
24. 7. 2018 19:53
Re: spis
Dej pokoj... tyhle samoobsluzne benzinky maji i na nekterych mistech ve svycarskych Alpach. Kdyz jsem tam byl, radsi jsem jezdil 20km na nejblizsi klasickou pumpu tankovat.
Tyhle neosobni zpusoby obsluhy a platby se mi prici. I v obchode si radsi vystojim frontu u normalni kasy, nez abych sel k tem samoobsluznym.
V principu by mi nevadilo, kdyby na normalnich pumpach byl treba jeden samoobsluzny stojan pro lidi, kteri o to stoji. Kazdemu podle gusta... ale ono je to vetsinou bud a nebo. A tam, kde jsou tyhle automaty, tam neni obsluha vubec. A to je neco, co nehodlam podporovat. Navic tim zanikaji pro spoustu lidi pracovni mista a ty dve minuty u kasy navic me nezabijou.
24. 7. 2018 18:05
spis
spis nez bankomat, bych uvital po vzoru USA moznost platit primo u tankovaciho stojanu, prijedu, vlozim kartu kde ktera se alokuje a zjisti zda mam dostatecny credit, nataknuju, strhne se platba a ja odjedu anis bych musel chodit nekam platit, v USA casto i na bankovky, tedy da se tak predplatit primo na stojanu bankovkou a ukaze me to kolik muzu za tu sumu natankovat

mimo jine tohle zmenoznuje vesmes kradeze paliva tim ze se ujede bez zaplaceni, v CR jsem na to zatim nenarazil