Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je libo Renault Clio RS s 411 kW? Úpravy prý stály přes milion

Filip Melich
Diskuze (2)

Na prodej se objevilo trochu divočejší Clio RS. Rychlý Renault ve svém nejdravějším nastavení produkuje až 411 kW a úpravy, které ho na tuto úroveň dostaly, stály přes milion.

Renault Clio RS patří k těm hot hatchům, na které se bude vzpomínat ještě v následujících generacích. Možná se to nebude týkat úplně všech provedení, ale obecně ostré Clio platí za velmi povedené řidičské auto. Najdou se však tací, kterým nestačí sériová podoba a pouští se do rozsáhlých úprav. Výsledkem může být například takové auto, jaké vidíte v galerii.

Tenhle konkrétní exemplář francouzského hot hatche začal život v roce 2008 jako Clio RS 197 Cup. Auto stihlo najezdit zhruba 90 tisíc mil (cca 145 tisíc kilometrů), než došlo na rozsáhlé úpravy, po jejichž dokončení ujelo dalších 2-3 tisíce mil (až 4,8 tisíce km). Práce na autě údajně prováděli specialisté ze společnosti Rentune.

Video se připravuje ...

Upravený vůz dostal blok dvoulitrového motoru z Méganu RS 225 s hlavy válců z Clia RS 197 a celou řadu dalších dílů z ostrých Renaultů nebo od specializovaných společností. Navíc dostal nové turbodmychadlo Garrett a kompletně přepracované sání i výfuk. Nechybí ani samosvorný diferenciál nebo upravená převodovka převzatá z Méganu.

Řídicí jednotka motoru umožňuje přepínání mezi třemi úrovněmi výkonu, kdy je v nejnižší variantě dostupných 283 kW. Prostřední výkonové nastavení je 328 kW a vrcholem je 411 kW. U nejsilnější varianty je uváděn rovněž krouticí moment, který dosahuje maxima 596 Nm. V sériové podobě přitom Clio produkovalo 145 kW.

Přítomen je rovněž tříúrovňový anti lag systém nebo kontrola trakce nastavitelná ve dvanácti stupních, kdy ve 12. stupni je plně zapnuta a při 1. prvním naopak plně vypnuta. S kontrolou trakce nastavenou na maximální stupeň je pro auto prokluz kol údajně zcela neznámým pojmem.

Tohle Clio RS je momentálně na prodej a majitel v inzerátu uvádí obsáhlý seznam provedených úprav. Přestavba auta podle něj vyšla na 40 tisíc liber, což je v přepočtu téměř 1,1 milionu korun. Teď je auto nabízeno za 22,5 tisíce liber, tedy zhruba za 613 tisíc korun. Jak ale asi tušíte, řízení má napravo… navíc majitel v inzerátu píše, že případné zkušební jízdy obstará sám.

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
5. 1. 2023 21:16
Re: Zaujímavé parametre
Mne příjde zvláštní, že blok motoru z RS je odlišný od toho z Clia, měl by to být stejný základ, jen bez turba. F4R vs F4RT, ale proč ne, tyhle F4Rka služily jako základ pro F1 Renault Williams a taky slouží pro mého Megana :D
Avatar - speedfred
5. 1. 2023 20:56
Zaujímavé parametre
ale majiteľ asi zitil že ten výkon na predoškrabe je už k ničomu. Cena je tiež celkom prijateľná vzhľadom k cene úprav.