Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jediné podepsané BMW 8 x Jeff Koons se vydražilo za 10,6 milionu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Jen podpis autora zvýšil cenu výjimečného vozu o téměř 2,8 milionu korun.

Vzpomínáte si na nedávný přírůstek do rodiny vozidel BMW Art Cars, na jejichž designu se vyřádil známý umělec? BMW 8 x Jeff Koons, jak zněl oficiální název, je BMW M850 ixDrive Gran Coupé, jehož karoserii i interiér vyšperkoval známý umělec Jeff Koons a do prodeje zamířilo v počtu 99 kusů.

Pouze jediný vyrobený kus, ten poslední, však nesl podpis známého umělce. Právě tento kousek se pak objevil 4. dubna během aukce Christie’s, pořádané v New Yorku, na kterou dohlížel i samotný autor. A podívaná to musela být vskutku zajímavá.

Video se připravuje ...

O jediný podepsaný kus byl totiž zájem nejen mezi přítomnými dražiteli, ale také mezi dražiteli připojenými přes internet. Cena se tak nakonec vyšplhala až na částku 475.000 dolarů, což je v přepočtu cca 10.626.000 korun.

Mnozí si možná vzpomenou, že poslední Art Car BMW byl dostupný také pro české zájemce, kteří si na něj museli připravit minimálně 9.360.000 korun. Rozdíl oproti dražební ceně tak možná na první pohled není zas tak velký, v USA se však vůz prodával od 350.000 dolarů, v přepočtu tedy 7.839.000 korun, takže jen samotný podpis zvýšil hodnotu o parádní sumu.

Jak ale nejspíš tušíte, tato částka nakonec poputuje na dobročinné účely. Zisk z aukce dostane International Centre for Missing & Exploited Children (ICME - Mezinárodní centrum pro pohřešované & zneužívané děti), které Koons podporuje již 20 let.

Od výběru barev až po celkový vzhled a použité materiály, moje auto vytváří dojem superhrdiny. Věnovat finance ICMEC a doslova zachraňovat životy dětí je superhrdinské úsilí, nyní více než kdy jindy,“ uvedl Koons, který byl z průběhu i výsledku aukce evidentně nadšený.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme