Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep láká na budoucí technologie, včetně rozšířené reality a terénních map

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společnost Stellantis během nedávného Software Day představila řadu důležitých technologických novinek, z nichž některé se týkají pouze značky Jeep.

Nedávný Software Day společnosti Stellantis představil několik důležitých technologických novinek, včetně partnerství s BMW na vývoji autonomních vozidel, dohodu se společností Foxconn na dodávkách čipů, speciálního programu pojištění nebo plánů na představení nových on-line služeb, které by si zákazníci mohli předplácet.

Konkrétní podobu těchto služeb pak může odhalovat nové video značky Jeep, která v rámci Stellantis Software Day 2021 představila několik zajímavých technologických konceptů, se kterými bychom se mohli v budoucnosti setkat. Video přitom nese možná až trochu protichůdný název „Freedom Connected“.

Video se připravuje ...

Video samotné ovšem ukazuje docela zajímavé koncepty, jako je například off-road navigace, která by měla obsahovat mapy až 6.000 známých terénních tratí. Díky možnosti bezdrátových aktualizací by se však počet tratí mohl postupně zvyšovat.

Automobilka navíc ve videu pracuje také s technologií komunikace V2V, tedy komunikací mezi vozidly, což je patrné například na službě „Group Ride.“ Díky této službě jsou na navigaci zobrazováni také další řidiči z „party“ a informace o nich.

V rámci tohoto systému by přitom mělo být možné nahrát informace o sobě i o úpravách vašeho Jeepu, poslat ostatním pozdrav nebo požádat o asistenci, což může být na terénních tratích v divočině velmi užitečné. Systém by navíc měl být schopen komunikovat i v místech bez pokrytí mobilním signálem.

Skvělou technologickou vychytávkou by se však mohl stát i tzv. průhledový displej (HUD) s technologií rozšířené reality. Kromě informací o rychlosti a navigaci by tak řidič mohl dostat také například informace o náklonu vozu, pozici dalších vozidel na cestě, atd. Video navíc naznačuje, že by displej mohl promítat i informace pro posádku mimo vozidlo.

Je potřeba zdůraznit, že se zatím jedná pouze o technologické koncepty. Společnost Stellantis ovšem plánuje se softwarovou výbavou svých vozidel velké věci. Ostatně již v současnosti nabízejí některé modely bezdrátové aktualizace, v budoucnosti bychom se pak měli dočkat i digitálního asistenta a dalších chytrých on-line služeb. Část z nich ale nejspíš bude zpoplatněna.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme