Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep oslavil 70 let výprav na Rubicon Trail. Podívejte se, o čem tahle cesta je

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Cesta na ryby se stala základem pro jednu z nejnáročnějších a údajně i nejhezčích offroadových výprav, jaké můžete v zámoří zažít.

Není to tak dlouho, co jsme psali o jízdě elektrického offroadu Rivian po trase známé jako Rubicon Trail. Ta je však dobře známá především ve spojitosti se značkou Jeep, která si v roce 2002 zvolila označení Rubicon i pro nejdobrodružnější verzi svého terénního modelu Wrangler. Tím však spojitost nekončí.

Značka Jeep totiž na trati Rubicon Trail pořádá i tzv. Jeep Jamboree, tedy velké setkání fanoušků a majitelů vozidel této značky, během kterých se společně vydávají do přírody, kempují a ve svých vozech zdolávají náročný terén. Ostatně výraz Jamboree je dobře známý především ze světa skautů, kdy se jedná o velká setkání.

Video se připravuje ...

Historie srazů Jeep Jamboree se přitom začala psát před více jak 70 lety, jak nedávno automobilka připomněla v tiskové zprávě k zatím poslednímu sedmdesátému ročníku.

Vše začalo náhodou, když se jistý Mark Smith se svým kamarádem vydali hledat nové místo k rybaření. Na této vyjížďce v horách Sierra Nevada, poblíž jezera Tahoe, pak objevil nádherný kus přírody, který Smith své manželce po návratu domů popsal jako nejkrásnější místo na Zemi.

V roce 1953 se Mark Smith rozhodl vypravit na místo znovu, tentokrát již ale s partou přátel z Rotary Clubu (klub Rotary International). Na cestu se přitom vydali v terénních vozech Jeep, čímž se zrodil první ročník Jeep Jamboree.

Když Mark Smith zorganizoval první Jeep Jamboree s 55 vozy Willys a projel pohoří Sierra Nevada po Rubicon Trailu, zrodila se off-roadová rekreace,“ uvedl Pearse Umlauf, prezident a CEO Jeep Jamboree. "Následující rok se do dobrodružství zapojila společnost Willys Motors - tehdejší výrobce vozidel Jeep - a od té doby je Jeep Jamboree off-roadovou tradicí, která se neustále rozrůstá."

Připomeňme, že Rubicon Trail měří asi 35 kilometrů, během kterých se posádky terénních vozidel musí vypořádat se skutečně náročným terénem. Trasa se pohybuje ve výšce 1646 až 2133 metrů nad mořem a často na ni chybí pokrytí mobilním signálem. Není tedy divu, že je Rubicon Trail mnohými považován za jednu z nejnáročnějších offroadových cest v USA.

Letošního ročníku Jeep Jamboree se zúčastnilo více než 450 vozů, přičemž více než 125 vozů byly terénní modely Wrangler a Gladiator, pro které byla připravena náročnější verze trasy o délce 28 kilometrů.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

29. 8. 2023 08:44
Dobrá akce
Tohle v Česku, potažmo EU asi nezažijeme, takhle zorganizovaná akce v přírodě, to je super 👍

Jinak nelze si nerýpnout do toho článku o Rivianu 😂 Máme tady amatérské jezdce s dětmi, pro nadšence ještě museli udělat mnohem náročnější trasu, účastníci stihnou ogrilovat a pobavit se a to celé do dvou dnů. Rivian na tu “rekordní” jízdu potřeboval tři dny a Jeepy jako doprovod. To není hate na EV, ale byl tu komentář jak 4 motory jsou víc než jeden spalovák apod 😃 Ta cesta bude ještě dlouhá..