Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep potvrdil výrobu Wrangleru V8, může mít přes 450 koní

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Automobilka na svých sociálních sítích potvrdila, že se z konceptu Jeep Wrangler 392 Concept stane produkční model.

Koncept Jeep Wrangler Rubicon 392 Concept vznikl v podstatě jako marketingový tah, kterým chtěla značka ukrást trochu pozornosti od premiéry rodícího se vážného konkurenta. Ostatně jak jinak si vyložit, že byl koncept představen jen pár hodin před dlouho plánovanou premiérou Fordu Bronco.

Těžko říct, jaké plány vlastně automobilka s konceptem měla. Po jeho odhalení však měla přijít masivní vlna pozitivních ohlasů, která zřejmě posunula osmiválcový Wrangler z pozice konceptu na pozici produkčního modelu. Jeep přitom novinku oznámil celkem stylově.

Automobilka zveřejnila na svém Instagramu dvojici videí, na kterých se předprodukční speciál prohání pouštními dunami. Vzduchem tak létá prach, písek a kamení, zatímco se na pozadí ozývá fantastické burácení osmiválcového motoru.

První video doplnila automobilka všeříkajícím hashtagem #NotAConcept, zatímco v druhém videu můžeme vidět nápis „Adventure With Power“. Zbývá tak už jen počkat, jak vysoký výkon nakonec osmiválcový Wrangler nabídne. Určitou nápovědu však můžeme hledat již u konceptu.

Video se připravuje ...

Rubicon 392 byl totiž osazen 6,4 litrovým atmosféricky plněným vidlicovým osmiválcem, který sliboval nejvyšší výkon 335 kW (456 k) a 609 N.m točivého momentu. O přenos výkonu na systém pohonu všech kol se starala upravená osmistupňová automatická převodovka a akceleraci z 0 na 96 km/h by měl tenhle drobek zvládnout za méně než 5 sekund.

Protože se ale jedná o model Rubicon, určený do náročného terénu, nebude chybět ani nálož offroadové výbavy. Novinka by mohla dostat nápravy Dana 44, uzávěrku přední i zadní nápravy, 17-palcová kola s terénními pneumatikami a upravený podvozek, zvednutý o dalších 5 cm.

Na kompletní specifikaci si ovšem budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Podle upoutávek by nový Wrangler V8 měl dorazit na trhy začátkem roku 2021. Trochu se však obáváme, zda si Jeep troufne s V8 do Evropy, když je zatím problém i s V6.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 11. 2020 10:34
Re: V8 benzín
NA LPG to bude jezdit v přepočtu za 12, takže těžká pohoda.
50 ks se ročně neprodá, ale tak 12-20 úplně v pohodě :-)

ostatně stačí se podívat kolik je v republice Grandcherokee s 6,4 a Hellcatem. 5 ks to faaaakt není. A další káry jako Charger, Challenger, Durango, to už překročí dohromady víc jak stovku kusů. Pokud započteme slabší 5,7, tak se včetně starších 300C, magnumů, ramek atd to bude někde kolem 1000 ks

A to je jeden koncern, co 6,2 od gM v Escalade, Camaru, Corvette, Tahoe, Suburaban, Silverado, CTS-V atd, to sou tu další stovky kusů

A co Ford a jeho Mustangy V8, F150 a větší pikapy, Expedition, lincolny, dodávky řady E (Econoline) atd. Další tisícovky kusů

Chce to mít trošku přehled :-)
Avatar - Barrichello
18. 11. 2020 10:29
Re: bYch
Tvůj problém, s tím plynem to normálně funguje a jezdíš za náklady dehtové chrochtačky :-)
16. 11. 2020 19:50
Re: V8 benzín
C63 AMG ještě nedávno mělo motor o objemu 6.2 litru, teď má 4.0, takže snížení na 2.0 nelze u další generace minimálně v Evropě vyloučit...
Jenomže tady to nebude kvůli nezájmu kupujících, ale kvůli emisním limitům.
Avatar - curwasportiva
16. 11. 2020 17:50
Ach ty trendy...
Jsem rad ze se potvrzuji ty domnele trendy za ktere se tu budou nekteri bit do roztrhani tela :-[]
Avatar - Machýrek
16. 11. 2020 14:09
Re: V8 benzín
No a pak se dočteš, že příští generace C63 AMG dostane čtyřválec s hybrid technologií... :'-(