Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je prakticky nové Lamborghini Countach 25th Anniversary. Na tachometru má jen 135 km

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Variantu 25th Anniversary můžeme považovat za vrcholné provedení legendárního supersportu. Pak už dorazilo Lamborghini Diablo.

Stalo se tak v roce 1990. A právě ve stejném roce byl vyroben i tento černý exemplář Lamborghini Countach 25th Anniversary, který je na prodej v jednom kanadském autosalonu.

Nejzajímavější ovšem je, že nabízený kousek je ve stavu nového auta, za svůj dosavadní život totiž najezdil pouhých 135 kilometrů. Většina interiéru je dokonce stále chráněna původní igelitovou ochranou.

Vzhledem k výše uvedenému vás určitě nepřekvapí, že černý Countach stojí hodně peněz. Prodejce si ho cení na 799.900 kanadských dolarů, což je v přepočtu 14 milionů korun.

Verze 25th Anniversary se vyráběla v letech 1988 až 1990, za tu dobu Lamborghini prodalo 657 exemplářů. Vůz ve speciální edici, která měla připomínat 25. narozeniny automobilky, vycházel z provedení LP5000 Quattrovalvole.

Za sedadly se tak ukrýval vidlicový dvanáctiválec o objemu 5,2 litru, disponující nejvyšším výkonem 335 kW (455 k) a maximálním točivým momentem 500 N.m. Jenže i když výkon byl stejný, výroční verze byla nejrychlejším sériovým provedením v historii modelu. Z klidu na stovku Countach 25th Anniversary zrychlil za 4,7 sekundy, podle jiných zdrojů dokonce za 4,5 sekundy.

Starší verze LP5000 Quattrovalvole se stejným výkonem stovku dala za 4,8 sekundy. Maximální rychlost však byla stejná - 298 km/h.

Za lepší akcelerací zřejmě stojí efektivní úpravy designu, pod nimiž je podepsán známý Horacio Pagani. Hlavní změny se odehrály v oblasti nárazníků, prahů a také vstupů vzduchu k motoru.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme