Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kahn Vengeance aneb nový kabát pro Aston Martin

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Britský Kahn Design na letošním autosalonu v Ženevě oficiálně představil svou karosářskou kreaci Vengeance na základech Aston Martinu DB9.

Kahn Design nejprve v květnu loňského roku prostřednictvím skic odhalil své plány na vývoj a výrobu vlastního modelu. V polovině srpna pak bylo zveřejněno krátké video, v němž je zachycen první exemplář kupé Vengeance při jízdních testech na okruhu Millbrook Proving Ground, při nichž jej sleduje i samotný zakladatel společnosti Afzal Kahn.

Autosalon v Ženevě se pak stal místem světové výstavní premiéry vozu, postaveného za využití techniky odcházejícího DB9, jehož nástupce v podobě Aston Martinu DB11 se světu představil na stejném místě.

Kahn Vengeance se svými hlavními liniemi drží výchozího Aston Martinu, ale karoserie má být ručně vyráběna z hliníků. Afzal Kahn ji popisuje jako šavlozubého tygra připraveného ke skoku a dodává, že inspirací byly i Aston Martiny osmdesátých a devadesátých let včetně vozů navržených italskou karosárnou Zagato.

I přes neoddiskutovatelnou podobnost s DB9 jsou všechny povrchové panely karoserie nově navrženy a kupé má zcela novou příď, boky i zadní partie, jimž dominuje dvojice kruhových svítilen.

Kupé stojící na 20-palcových kolech vpředu a 21-palcových vzadu má pod kapotou původní vidlicový dvanáctiválec sériového modelu DB9, který v aktuálním provedení poskytuje ze šesti litrů výkon 380 kW (517 k) a točivý moment 620 N.m. S motorem spolupracuje šestistupňová automatická převodovka.

Pokud budou pro budoucí zájemce o Kahn Vengeance tyto hodnoty, umožňující akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,6 s a maximální rychlost 295 km/h, nedostačující, pak nebude pro britského úpravce velký problém jejich zvýšení.

Kahn Design plánuje roční produkci Vengeance omezit pouze na pět exemplářů, což z tohoto kupé spolu s cenou, která se má pohybovat okolo 360.000 britských liber (zhruba 12.600.000 Kč), činí velmi exkluzivní automobil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 3. 2016 12:52
Re: no
:yes:
Avatar - CoureSportivo
3. 3. 2016 12:33
no
No tak toto je dobrá ohava 8-s