Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalifornie dovolí testovat autonomní vozy bez řidiče. Společnosti se ale nehrnou

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Byť jde o domovinu hned několika firem věnujících se autonomním systémům, dovolí je Kalifornie testovat zcela bez řidiče teprve pár hodin. A na první zájemce stále čeká.

O autonomních vozech se po nedávné tragické nehodě, při níž pod koly auta s autopilotem zemřela chodkyně, začalo hojně diskutovat. Uber svou testovací flotilu stáhl a čeká na vyřešení případu, jiní volají po přísnějších bezpečnostních procedurách. Jednou z podmínek mnoha destinací je, že za volantem autonomního vozu musí sedět pověřená osoba, která je povinna zakročit při hrozícím nebezpečí.

To samé platilo i v Kalifornii, domovině Silicon Valley a několika společností, které tu autonomní systémy testují. Namátkou vzpomeňme Cruise Automation či Waymo. Pokud byste po tragické události hádali zpřísnění podmínek testování, pletli byste se. Kalifornie totiž počínaje včerejškem dovoluje společnostem provoz vozů s autopilotem zcela bez řidiče.

Stačilo na tamním ministerstvu podat žádost, která by mohla být během okamžiku schválena. Ale světe div se, nové možnosti testování stále čekají na první zájemce. „Od 2. dubna existuje možnost testovacích jízd autonomních vozů bez řidiče. K dnešnímu dni nikdo o povolení nepožádal,“ potvrdila mluvčí kalifornských úřadů.

Může být překvapivé, že takové Waymo (které v jiných destinacích již autonomní vozy bez řidiče testuje) nabídky nevyužilo, vše je ale prý jen otázkou času. Společnost řeší poslední nezbytné kroky, které jsou před podáním žádosti potřeba.

Stranou se zatím drží i Uber, který stále čeká na rozuzlení nedávné tragické události. Zajímavé je, že společnost ani neobnovila stávající kalifornské povolení k testování. Bude-li tedy chtít v jízdách na tomto území pokračovat, tak jako tak musí úřady v Kalifornii žádat znovu.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Avatar - 3_diamanty
3. 4. 2018 22:50
Re: Keby sa to stalo u nás...
obcas ked vidim zenske za volantom ( cest vynimkam ) tak mam pocit ze tie auta slapu akoby bez sofera ... dnes som opat jedno take "autonomne" stretol iduce takmer stredom cesty fungujuce bez svetiel a bez smeroviek .. a ajhla.. dnu sedel no kto iny... ano opat zenska.. uz to asi vazne chce kameru do auta... lebo obcas toto co ja u nas na cestach stretnem je k neuvereniu ....
3. 4. 2018 22:46
Re: Keby sa to stalo u nás...
Zustan v klidu, u nas jsme vzdycky sto let za opicema, nez to k nam dorazi, to uz budou mit amici i autonomni babicku :-)
3. 4. 2018 22:14
Keby sa to stalo u nás...
...tak Slovensko zažalujem.
3. 4. 2018 18:31
Tak Uber zrovna nemuze no
Tak Uber zrovna nemuze no, ono jim to narazi. Senzory to vidi na 150 metru, ty jsou OK, ale program od uberu to nejak ignoruje ... (a to neni sranda, kdyz u toho umiraji lidi, to je dost tragicky!)

Tesla ma taky zatim jen pilot a ne autopilot. Ta ma jeste hooodne dlouhou cestu.

A jediny rozumne fungujici autonomni auta ma ted Waymo (tedy alphabet tedy google) a Apple (ma registrovanych nejvic autonomnich aut v US, ale skoro nikdo to nevi).

Nekdo by mohl namitnout, ze apple nevyrabi auta, ale uber ani waymo taky ne. Ono totiz o to vubec nejde.
Jde JEN A POUZE o ten software, hardware maji stejne vsichni skoro totozny (lidar, nvidia).