Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalifornské město zřejmě jako první v USA zakáže stavět nové čerpací stanice

Ondřej Mára
Diskuze (32)

Představitelé kalifornského města Petaluma se shodli, že v okolí jejich města už stojí dostatek čerpacích stanic pro stávající i budoucí rezidenty.

Kalifornské město Petaluma, které má rozlohu okolo 39 kilometrů čtverečních a asi 61.000 obyvatel, dosud nebylo ničím extra výjimečné. Pokud ale projde návrh jeho zastupitelů, stane se vůbec prvním americkým městem, které zakáže výstavbu nových čerpacích stanic a rozšiřování těch stávajících. Důvody přitom nejspíš nikoho nepřekvapí.

Tohle kalifornské město se totiž již před časem zavázalo, že chce být do roku 2030 čistě bezemisní. A s tím samozřejmě souvisí i plánovaný přechod na elektrická vozidla, který by měl svým způsobem začít právě návrhem na kompletní zákaz budování nových čerpacích stanic. A poslední jednání by mělo probíhat právě během dneška.

O schválení návrhu už se ale příliš nepochybuje. Ostatně předkladatelé mají poměrně silné argumenty. Podle návrhu totiž bylo zjištěno, že existuje několik stanic v dojezdové vzdálenosti zhruba 5 minut nejen od každé existující rezidence, ale i zamýšlených rezidencí podle plánu výstavby do roku 2025, které ještě nebyly vystavěny.

Pro provozovatele čerpacích stanic to neznamená jen stopku pro výstavbu nových stanic v oblasti města, ale také zákaz jejich rozšiřování ve smyslu přidávání nových stojanů. Nová legislativa však umožňuje přidávat nové nabíjecí stojany a plnící stanice vodíkových vozidel. Nová výstavba alternativních zdrojů by navíc měla být díky novému návrhu snadnější a rychlejší.

Jde o masivní krok kupředu v našem boji za ochranu komunit a klimatu před fosilním palivem,“ uvádí environmentální organizace Stand.earth, která podporuje programy měst bojující za omezení fosilních paliv.

Město Petaluma tak sice může být první, rozhodně ale nejspíš nebude poslední. Je totiž součástí koalice CONGAS (Coaliton Opposing New Gas Stations), sdružující několik měst bojujících za stejný cíl. Město Petaluma však poprvé přišlo s návrhem již v roce 2019, což naznačuje, že proces schvalování není zrovna rychlý. Evidentně se ale podobným návrhům v posledních letech otvírají dveře.

Ondřej Mára
Diskuze (32)

Doporučujeme

5. 3. 2021 07:02
Re: To isté by konečne mohlo napadnúť aj niekoho u nás
v Californii mají třeba zase povolené rekreační uživání marihuany. doufám, že jsem se nespletl ve státě. na světě je spousta různých zemí a zákonů a nám nepřísluší hodnotit jejich rozhodnutí, protože oni se taky nese... do našich:)
5. 3. 2021 07:01
Re: To isté by konečne mohlo napadnúť aj niekoho u nás
tady nejde o to co si myslím já, protože třeba já si myslím, že vepřové je v pohodě, ale v Izraeli se moc dobře neprodává. jde o to, co si myslí ti, co tam bydlí a podle nich jsou fosilní paliva škodlivá - no a podle toho konají. jde o to, že ohánět se logikou "když se to užíví, tak ať to tam je" - není moc správný přístup.
4. 3. 2021 22:41
Re: Tento boj vyhrají :-)
No, zdá sa, že tvoj stav je definitívny. Nemaj strach, možno v budúcom živote...
Avatar - Jerry.Gunman
4. 3. 2021 19:24
Re: To isté by konečne mohlo napadnúť aj niekoho u nás
Tak tak... Uživí se dokonce i šmejdi, co provozují proherní automaty.

To jenom šmejdi, co protlačují elektromobilitu potřebují "politické a aktivistické krytí", aby v jejich prospěch bylo prolobováno zelené šílenství, emisní povolenky a podobná zvěrstva - protože by si bez těchto lobystických skupin ani neuprdli ;-)
4. 3. 2021 18:03
Re: To isté by konečne mohlo napadnúť aj niekoho u nás
Takže podle tebe jsou benzínky stejně či podobně společensky škodlivé, jako hazardní hry? A jinak zdravý? :-O :no: